Jau trešais organisms saņem Obamas vārdu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Pēc atkārtotas ievēlēšanas ASV prezidenta amatā Baraka Obamas vārdā nosaukta izmirusi ķirzaka.

«Es nopietni apsvēru atteikšanos no idejas, ja vēlēšanu rezultāts būtu cits,» laikrakstam «Boston Globe» teica Jeila universitātes paleontologs Nikolass Longričs. «Jo tad varētu nodomāt, ka mēs ņirgājamies, nosaucot viņa vārdā izmirušu ķirzaku. Tas šķistu ļauni.»

«Obamadon gracilis» bija aptuveni 30 centimetrus gara ķirzaka, kas pārtika no kukaiņiem. Tā izmira pirms aptuveni 65 miljoniem gadu.

Tomēr Longričs norāda, ka nosaukuma izvēlē nav nekāda politiska zemteksta. «Mēs tikai izklaidējamies ar taksonomiju,» viņš sacīja.

Tas ir trešais organisms, kam dots Obamas vārds, informē telekanāls NBC. «Etheostoma obama» ir zivs, savukārt nosaukums «Caloplaca obamae» dots ķērpim.

Jeila un Hārvarda universitātes pārskata savas fosiliju kolekcijas, lai gūtu skaidrāku priekšstatu par sugu izmiršanas laiku, kas noveda pie dinozauru bojāejas.

Pirmdien akadēmiskajā žurnālā «Proceedings of the National Academy of Sciences» publicētajā rakstā Longričs un viņa kolēģi norāda, ka mazās ķirzakas neizdzīvoja masveidīgajā izmiršanā, kā tika uzskatīts iepriekš.

«Lielākā daļa mūsdienu ķirzaku radās pēc izmiršanas,» uzskata Longričs.

Jaunais pētījums aizstāv viedokli, ka tolaik neizdzīvoja neviena dzīvnieku suga, kuras īpatņi svēra vairāk par 450 gramiem.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu