Atrasta pirmā Hansa Kristiana Andersena pasaka (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Literatūras pētnieks Dānijas nacionālajā arhīvā uzgājis slavenā rakstnieka Hansa Kristiana Andersena pirmo sarakstīto pasaku.

Pasaka «Tauku svece» stāsta par sveci, kas nespēj atrast savu vietu pasaulē, līdz šķiltavas atklāj tās sūtību un aizdedzina sveces dakti.

Pētnieks par savu atklājumu paziņoja arhīva darbiniekiem, laikrakstam «Politiken» trešdien apstiprināja tā direktors Madss Pēters Kristensens. Domājams, ka Andersens sarakstīju pasaku laikā, kad vēl mācījās skolā.

«Tas ir sensacionāls atklājums,» uzskata Odenses muzeja pārstāvis Ejnars Stīgs Askgords, kurš ir arī viens no vadošajiem Andersena daiļrades pārzinātājiem Dānijā. «Daļēji tāpēc, ka uz to jāraugās kā uz Andersena pirmo pasaku, bet daļēji arī tāpēc, ka pasakas viņu interesēja agrā jaunībā, kad viņš vēl nebija kļuvis par rakstnieku.»

Pasakas atradējs gaida, ka «varēs sākt darbu ar Andersena pirmo mēģinājumu uzrakstīt pasaku». «Pirmoreiz to izlasīt bija lieliska sajūta,» teica Askgords.

Manuskripts ar tinti rakstīts uz dzeltena papīra. Tā ir kopija, ko izveidojusi kādas «Bunkeflodas kundzes» ģimene, kurai pasaka bija veltīta, taču oriģināls vēl nav atrasts.

Mācītāja atraitne Bunkefloda bērnībā bija topošā rakstnieka uzticības persona.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu