«DT Mobile»: Mobilie tālruņi Latvijā dzīvo vismaz divas dzīves (64)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Mobilie tālruņi Latvijā dzīvo vismaz divas dzīves, jo, lai gan iedzīvotāji pastāvīgi pērk jaunus telefonus, vecie telefoni paliek apritē, bieži pie ģimenes locekļiem, draugiem un paziņām, intervijā biznesa portālam «Nozare.lv» teica «Latvijas Mobilajam telefonam» (LMT) piederošā «DT Mobile» veikalu tīkla valdes priekšsēdētājs Uldis Priedītis.

Priedītis uzskata, ka Latvijā jauno mobilo telefonu tirgus varētu būt lielāks par aptuveni 440 000 gadā pārdotajām vienībām, ja vecos telefonus biežāk utilizētu.

«Ir zināms paradokss, kas ar laiku nemainās. Un to nav īsti izpratis neviens no tirgus spēlētājiem. Zinām, ka ir vairāk nekā divi miljoni mobilo sakaru lietotāju, ja saskaita kopā visus operatorus. Vienlaikus zinām, cik liels ir tirgus - 12 mēnešu laikā ap 440 000 pārdotu tālruņu. Tā rēķinot, vidējai telefona maiņai ir jābūt ik pa pieciem gadiem. Bet vienalga zinām, ka tālruņus maina divos trīs gados. Tas nozīmē, ka jaunos tālruņus lieto tīklos, bet vecais netiek utilizēts vai izmests. Tas vecais tālrunis dzīvo otru dzīvi ģimenē vai draugu lokā vai tiek pārdots otrreizējā tirgū, » Priedītis teica.

«DT Mobile» vadītājs stāstīja, ka ir centieni paātrināt veco telefonu aiziešanu no operatoru tīkliem, taču atzina, ka Latvijā lielu daļu iedzīvotāju no modernāko telefonu pirkšanas attur ekonomiskā situācija.

«Esam centušies sākt pilotprojektus, lai šos lietotos tālruņus atpirktu, lai tīklā tiktu lietoti aizvien modernāki tālruņi. Taču vidējais ienākumu līmenis valstī nozīmē, ka nevaram atļauties iepirkt tālruņus, kā, piemēram, Zviedrijā, kur ceturtajā ceturksnī 60% no pārdotajiem tālruņiem ir jaunie «iPhone» modeļi. Taču tuvākajā laikā Latvijā tas nenotiks,» Priedītis teica.

Vienlaikus par zināmu pieprasījumu pēc lētiem jauniem telefoniem liecina «DT Mobile» pieredze ar tā saukto «senioru» telefonu un izmaiņām operatoram piesaistīto dārgāko modeļu īpatsvarā.

«Ir notikušas izmaiņas, salīdzinot ar laiku pirms diviem gadiem. Agrāk noslēdzam LMT līgumus ar 70% no pircējiem, patlaban tas ir ap 60%. Ja cilvēks grib uzņemties saistības, tad viņš parasti pērk tālruni ar cenu virs 100 latiem un ar nomaksu, teiksim, uz diviem gadiem vai planšetdatora gadījumā, pat uz 36 mēnešiem. Ja cilvēks grib telefonu bez saistībām, viņš pērk lētu tālruni un uzreiz, jo viņš nevēlas lētu telefonu ar saistībām,» Priedītis teica.

Vaicāts, vai šādi lēti jauni telefoni netiekot pirkti kā dāvanas vecākiem vai vecvecākiem, Priedītis sacīja: «Vecmāmiņas piemērs ir ļoti precīzs. Pagājušā gadā par noteiktu mērķi nospraudām, ka pārdosim tikai viedtālruņus, bet redzam, ka tas pirmais viedtālruņu vilnis ir pagājis. Parastos tālruņus joprojām vajag, īpaši senioriem un skolniekiem. Sākām pārdot īpašu senioru tālruni, un rezultāti pašus pārsteidza, nebijām gaidījuši tādus. Pircējs gan parasti ir šo senioru dēls vai meita, kas to pērk savam vecākam un to izvēlās bez saistībām.»

Mobilo tālruņu tirgotājs «DT Mobile» dibināts 1994.gadā. 2006.gadā to no iepriekšējiem īpašniekiem, Latvijas privātpersonām un Nīderlandes investīciju fonda «Baltic Investment Fund III C.V.» nopirka mobilo sakaru operators LMT.

«DT Mobile» pieder 78 mobilo sakaru ierīču tirdzniecības vietas Latvijā, kas strādā gan ar «Trodeks», gan LMT un dažviet - ar «DT Mobile» zīmolu. Vasarā «DT Mobile» nopirka firmas «Pērkons un dēli» mobilo ierīču veikalu tīklu, kas arī bija LMT pakalpojumu izplatītājs.

Kompānijas apgrozījums pērn bija 14,6 miljoni latu un peļņa - 2,56 miljoni latu, kas ir vairāk nekā 2010.gadā nopelnītie 2,12 miljoni latu, liecina «Firmas.lv» pieejamie dati.

Komentāri (64)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu