«Kinobize» piedāvā: Godalgām bagātās filmas «Pazudušais» un «Sirdis un dvēseles» (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien, 18. decembrī programmas «Mirklis satricinājuma» pēdējā vakarā rādīsim divas skandalozas filmas, kurās indivīds nonāk tiešā konfrontācijā ar nacionālisma skaudro dabu. Sāksim ar Grieķijā dzimušā režisora Kosta Gavras atklāti politisko stāstu «Pazudušais», kas norisinās laikā, kad diktators Augusto Pinočets veica valsts apvērsumu Čīlē. Sīkāk par savu un savas ģimenes pieredzi apvērsuma laikā un vēlākajos gados stāstīs mūziķis un pedagogs Migels Hernandezs Giraldi. Vakara noslēgumā būs Pītera Deivisa kritiski analītiskais atskats uz Vjetnamas karu oskarotajā filmā «Sirdis un dvēseles».

Filmu programma «Mirklis satricinājuma» četros otrdienu vakaros Kaņepes Kultūras centra jaunajā kinoteātrī Kino Bize atklās spožas personības, vēsturiskus notikumus un stāstus ar rezonējošu iedarbību uz skatītāja šķietami nesatricināmām maņām. Lekcijas par filmu vizuālajiem un kontekstuālajiem pavērsieniem vadīs jauni un jau visiem pazīstami kino lektori. Programma tapusi sadarbībā ar ASV vēstniecību.

Otrdien, 18. decembrī plkst. 18:00

Lektors Migels Hernandezs Giraldi

«Pazudušais» / «Missing»

  • Rež. Kosta Gavras / Costa-Gavras
  • Lomās: Džeks Lemons, Sisija Spaseka
  • ASV, 1982, 122 min.

1973. gada septembrī amerikāņu žurnālists Čārlijs Homans ierodas Čīlē ar draugu, lai satiktu savu sievu Besu un dotos atpakaļ uz Ņujorku. Tomēr pēkšņi sākas valsts apvērsums, lai gāztu prezidentu Salvadoru Aljendi. Čārlzs tiek arestēts un pazūd bez pēdām. Viņa tēvs dodas uz Čīli dēla meklējumos kopā ar Besu. Vai viņi var uzticēties savējiem un vai tādi savēji vispār pastāv?

Filma ir ieguvusi Kannu filmu festivāla galveno balvu «Zelta palmas zars», kā arī balvu par labāko galvenās lomas atveidošanu (Džeks Lemons). Tāpat filma ieguvusi Oskaru, BAFTA, Zelta Globusa un daudzu citu augstākās raudzes filmu festivālu godalgas.

Plkst. 21.30

«Sirdis un dvēseles» / «Hearts and Minds»

  • Rež. Pīters Deiviss / Peter Davis
  • ASV, 1974, 112 min.

Filmā ir apskatīta Vjetnamas kara vēsture un pretējo pušu attieksmes, izmantojot režisora safilmēto materiālu, intervijas, kā arī arhīva video materiālus. Galvenā tēma ir par to, kā rasisms un paštaisns militārisms palīdzēja izveidot un paildzināt vairāku gadu nežēlīgu konfliktsituāciju. Režisors ir centies dot vārdu arī pašiem vjetnamiešiem, lai pastāstītu, kā karš tos ir ietekmējis un motivācijas cīņai pret Rietumu lielvalstīm.

Filma ieguva Oskara godalgu par labāko dokumentālo filmu un tika nominēta Zelta Globusam.

Filmas tiek demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā.

  • Ieeja bez maksas

Norises vieta: Kaņepes Kultūras centrs, Skolas iela 15, Rīga, «kinobize.lv».

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu