Izmaksās kompensācijas divām Jēkabpilī nošautā policista Znotiņa tuviniecēm (25)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

Iekšlietu ministrija (IeM) sagatavojusi un izskatīšanai rītdienas, 18.decembra, valdības sēdē iesniegusi rīkojuma projektu par kompensācijas izmaksu divām Jēkabpilī nošautā policista Andra Znotiņa tuviniecēm.

Ar šo rīkojumu paredzēts uzdot Finanšu ministrijai piešķirt 50 000 latu no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem IeM, lai tā savukārt varētu izmaksāt 25 000 latu vienreizēju pabalstu bojā gājušā policista Znotiņa krustmātei Mirdzai Znotiņai un tikpat lielu pabalstu arī Znotiņa bijušajai draudzenei Dacei Vītolai, ar kuru viņš līdz savai nāves dienai dzīvoja kopā.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums paredz, ka gadījumā, ja valsts amatpersona gājusi bojā, pildot dienesta pienākumus, vienreizēju pabalstu 50 000 latu apmērā izmaksā šīs personas neatraidāmajiem mantiniekiem.

Lai gan M.Znotiņai un Vītolai ar policistu Znotiņu ir bijušas ļoti ciešas, ilgstošas, ģimenei līdzvērtīgas saites, šīs personas nav Znotiņa neatraidāmās mantinieces, līdz ar to saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu viņām arī nepienākas minētais pabalsts.

Tomēr, izstrādājot rīkojuma projektu par vienreizējā pabalsta piešķiršanu, IeM juristi ir ņēmuši vērā kādā Satversmes tiesas lēmumā norādīto, ka demokrātiskā, tiesiskā valstī valsts pārvaldei ir jātiecas nodrošināt taisnīgumu un «nav pieļaujama formāla tiesību normu piemērošana, ignorējot faktiskos apstākļus, kas konkrētu gadījumu būtiski atšķir no citiem gadījumiem, kuros likumdevējs ir paredzējis noteiktu valsts varas izmantošanas veidu».

Līdz ar to «netipiskajos gadījumos iestādei ir tiesības atkāpties no likumā noteiktās tiesisko seku īstenošanas», skaidrots rīkojuma projekta anotācijā. Konkrētajā situācijā, «ievērojot sabiedrībā pastāvošās morāles normas, var secināt, ka starp A.Znotiņu un viņam tuvākajiem cilvēkiem (M.Znotiņa un D.Vītola) pastāvēja morāls pienākums vienam par otru rūpēties», uzskata rīkojuma projekta izstrādātāji.

IeM juristi arī norādījuši, ka, nepastāvot tiesību normai par pabalsta izmaksu pie noteiktiem apstākļiem, uz valdības lēmuma pamata jau iepriekš tikuši izmaksāti pabalsti māmiņām, kurām piedzimuši trīnīši, 1991.gada janvāra barikāžu upuru radiniekiem, kā arī bērniem, kuru vecāki gājuši bojā, iesaistoties noziedzīga nodarījuma novēršanā.

«Ņemot vērā to, ka lēmuma par pabalsta piešķiršanu, pildot dienesta pienākumus, bojā gājušā policijas darbinieka tuviniekiem, kuri nav neatraidāmie mantinieki, pieņemšana nav paredzēta normatīvajos aktos, jautājums par izmaksājamo pabalstu un tā apmēru ir konceptuāli izlemjams Ministru kabinetā, ievērojot personas statusu un faktiskos apstākļus. M.Znotiņai un D.Vītolai izmaksājamā pabalsta mērķis ir sniegt materiālu atbalstu tuviniekiem amatpersonas nāves gadījumā,» skaidrots IeM sagatavotā rīkojuma projekta anotācijā.

Kā ziņots, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Znotiņš pagājušā gada 25.janvāra rītā Jēkabpilī, pildot dienesta pienākumus, mēģināja aizturēt bandu, kas tikko bija veikusi bruņotu laupīšanu spēļu zālē «Fēnikss». Starp laupītājiem un policistiem izcēlās apšaude, kuras laikā Znotiņš gāja bojā. Apšaudē tika ievainoti vēl seši cilvēki - divi policisti, trīs uzbrucēji un spēļu zāles darbinieks.

Vēlāk izrādījās, ka četri no pieciem uzbrucējiem paši bijuši policisti. Viņi tika aizturēti un apcietināti. Saistībā ar notikušo policija sāka kriminālprocesu, kuru patlaban iztiesā Zemgales apgabaltiesa. Šonedēļ minētajā lietā sagaidāms pirmās instances tiesas spriedums.

Divas dienas pēc Znotiņa nošaušanas Ordeņa kapituls varonīgajam likumsargam nolēma piešķirt Viestura ordeni, kas policista tuviniekiem svinīgi tika nodots glabāšanā 2011.gada 4.maijā. Ordeni Znotiņam piešķīra par sevišķiem nopelniem valsts drošības un sabiedriskās kārtības uzturēšanā, kā arī par drosmi un varonību.

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu