Satiksmes ministrija nodod CERT.LV Aizsardzības ministrijas pakļautībā (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Sākot ar 2013.gada 1.janvāri, CERT.LV (Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas vienība) darbosies Aizsardzības ministrijas pakļautībā, informē Satiksmes ministrijā.

CERT.LV tika izveidots 2011.gada 1.februārī Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta ietvaros un tā galvenā funkcija ir informācijas tehnoloģiju (IT) drošības veicināšana Latvijā. Līdz šim CERT.LV darbojās Satiksmes ministrijas pakļautībā, bet, atbilstoši grozījumiem Informācijas tehnoloģiju drošības likumā, sākot ar 2013.gada 1.janvāri, CERT.LV darbosies Aizsardzības ministrijas pakļautībā.

Līdz ar CERT.LV izveidošanu Latvijas nacionālās IT drošības incidentu novēršanas vienības (līdz 2011.gada 1.februārim nacionālā CERT funkcijas pildīja DDIRV (Datoru drošības incidentu reaģēšanas vienība)) personālsastāvs tika palielināts aptuveni 2,5 reizes, bet finansējums – aptuveni 1,7 reizes, bet 2012.gadā gan personālsastāvs, gan kopējais finansējums tika palielināts vēl aptuveni 2,5 reizes, kā rezultātā tika būtiski uzlabots CERT.LV materiāltehniskais nodrošinājums, iegādājoties jaunu datortehniku un programmatūru un nodrošinot reaģēšanas spējas diennakts režīmā.

CERT.LV pastāvīgi ir uzturējusi vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegusi atbalstu incidentu novēršanā Latvijas un ārvalstu valsts un pašvaldību institūcijām, komersantiem un fiziskām personām, kā arī koordinējusi to novēršanu. CERT.LV ir novērsusi un pārvarējusi arī būtiskus uzbrukumus valsts augstāko institūciju, kā arī sabiedrībai būtisku pakalpojumu sniedzēju IT resursiem, norāda ministrijā.

Tāpat CERT.LV aktīvi darbojusies preventīvo pasākumu jomā, piemēram, izveidots portāls «www.esidross.lv», izplatīti izglītojoši materiāli, organizēti «Datorologa» pasākumi, veikta valsts un pašvaldību institūciju IT speciālistu, skolotāju, studentu apmācība gan Rīgā, gan reģionos, izveidota iniciatīva «Atbildīgs interneta pakalpojumu sniedzējs», organizēti praktiskie un teorētiskie IT drošības vingrinājumi un vadīta Latvijas komanda starptautiskos vingrinājumos.

Noslēdzot līdzšinējo sadarbību, CERT.LV vadītājai Baibai Kaškinai pasniegts satiksmes ministra atzinības raksts par CERT.LV izveidošanu un drošības situācijas uzlabošanu elektroniskās informācijas telpā Latvijā. Satiksmes ministrija turpinās nodrošināt Nacionālās IT drošības padomes, kas koordinē ar IT drošību saistīto uzdevumu un pasākumu plānošanu un veikšanu Latvijā, darbību, norāda ministrijā.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu