Ko varēsim novērot debesīs 2013.gadā? (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

2013.gadā debesis ikvienu novērotāju priecēs gan ar tradicionāli novērojamiem objektiem un parādībām, gan arī, iespējams, ar kādu spožāku komētu, portālam «Apollo» pavēstīja Latvijas Astronomijas biedrība (LAB) un SIA «StarSpace».

Latvijā gan nebūs iespējams novērot nevienu no diviem Saules aptumsumiem, bet būs novērojami divi visai nenozīmīgi Mēness aptumsumi.

Aktīvākās meteoru plūsmas, kuru maksimumos būs iespējams novērot līdz pat vairākiem desmitiem krītošo zvaigžņu stundā, kā ierasts, būs novērojamas janvāra sākumā, augusta pirmajā pusē un decembra vidū.

Saskaņā ar pašreizējām prognozēm 2013.gada pavasarī un gada nogalē varētu būt novērojamas divas spožākas komētas, taču precīzāk par to novērošanas iespējām varēs spriest tikai neilgi pirms to pietuvošanās Saulei.

2013.gads būs visai labvēlīgs Saules sistēmas spožāko planētu novērojumiem. Visspožākā planēta Venēra būs novērojama vakaros no maija līdz pat decembrim. Marsa redzamība sāksies jūlijā, un līdz gada nogalei tas būs novērojams no rītiem un nakts otrajā pusē. Jupiters līdz maijam būs novērojams nakts pirmajā pusē un vakaros, no augusta līdz oktobrim tas būs novērojams no rītiem un nakts otrajā pusē, bet gada nogalē – no vakara stundām līdz pat rītausmai. Saturns gada sākumā būs novērojams rīta stundās un nakts otrajā pusē, pavasarī tas būs novērojams cauru nakti, bet rudenī – vakaros un nakts pirmajā pusē.

2013.gads būs visai labvēlīgs arī Merkura novērojumiem, jo Saules sistēmas mazākā planēta būs labi redzama vakaros februārī un maijā, bet no rītiem to varēs novērot augustā un novembrī.

Maija nogalē uzreiz pēc saulrieta jāpievērš uzmanība Venērai, Jupiteram un Merkuram, jo šajā laikā planētas atradīsies nelielā attālumā cita no citas.

25.aprīļa vakarā Latvijā būs novērojams daļējs Mēness aptumsums, taču šim aptumsumam būs niecīga maksimālā fāze (0,02), tādēļ tikai ar grūtībām varēs pamanīt, ka Mēness vienā malā būs nedaudz satumsis tā disks.

19.oktobra naktī Latvijā būs novērojams pusēnas Mēness aptumsums. Jāatzīmē, ka 3.novembrī Atlantijas okeānā un Āfrikas centrālajā daļā būs novērojams ļoti retais hibrīdais Saules aptumsums, kura laikā atsevišķos reģionos būs novērojams pilns Saules aptumsums, bet citos – gredzenveida Saules aptumsums.

Jau pašā 2013. gada sākumā būs novērojama Kvadrantīdu meteoru plūsma, kas ir viena no trijām visaktīvākajām plūsmām un kuras maksimumā (2013.gada 3.janvārī) varētu būt novērojami līdz pat 50 meteoriem stundā.

Pazīstamās Perseīdu meteoru plūsmas maksimums ir gaidāms 2013.gada 12.augustā, kad varētu būt novērojami līdz pat 60 meteoriem stundā.

Savukārt 2013.gada izskaņā 14. decembrī būs Geminīdu meteoru plūsmas maksimums, kura laikā varētu ieraudzīt līdz pat 90 krītošajām zvaigznēm stundā.

LAB apvieno astronomijas profesionāļus un interesentus, lai popularizētu astronomiju. LAB biedri piedalās žurnāla «Zvaigžņotā Debess» veidošanā, vada debess novērojumus Latvijas Universitātes Astronomiskajā tornī un organizē regulāras informatīvas sanāksmes.

«Starspace.lv» ir vienīgais portāls, kas regulāri publicē ziņas par astronomiju latviešu valodā. SIA StarSpace nodarbojas arī ar astronomijas popularizēšanu, rīkojot seminārus, lekcijas un debess demonstrējumus, kā arī izplata teleskopus.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu