Sociālo tīklu «pasaules kartē» par Latvijā populārāko nosauc «Facebook» (46)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Jaunākajā blogera Vinčenzo Kosenzas publicētajā sociālo tīklu «pasaules kartē» par Latvijā populārāko šādu portālu nosaukts «Facebook», tomēr pašmāju portāls «Draugiem.lv» šādu situāciju skaidro ar pētnieka izmantoto datu avota maiņu un norāda, ka satraukumam nav pamata.

»«Facebook» ar vienu miljardu aktīvo lietotāju ir ieguvis līderpozīcijas 127 no 137 pētījumā iekļautajām valstīm. Viens no izaugsmes virzītājspēkiem ir Āzija, kas ar 278 miljoniem lietotāju apsteigusi Eiropu ar 251 miljonu. Pēdējos mēnešos Cukerberga (domāts «Facebook» dibinātājs un līdzīpašnieks Marks Cukerbergs) armija ir pakļāvusi Armēniju, Kirgizstānu, Latviju un Vjetnamu,» raksta blogeris.

«Draugiem.lv» runasvīrs Jānis Palkavnieks biznesa portālam «Nozare.lv» teica, ka šādas izmaiņas skaidrojamas nevis ar to, ka Latvijas portāls būtu strauji zaudējis pozīcijas «Facebook» priekšā, bet gan ar to, ka ir mainīts blogera izmantoto datu avots. Iepriekš dati tika ņemti no «Google Trends for Websites», kas izmanto «Google» datus, bet tagad tie tiek ņemti no globālā milža «Alexa», kura mērījumi Latvijas gadījumā ir neprecīzi attiecībā uz visu auditoriju.

Arī blogeris savā publikācijā norāda, ka sociālo mediju kartes izveidei šoreiz izmantoti «Alexa» dati, jo «Google Trends for Websites» kopš 2012.gada septembra ir slēgts.

Palkavnieks skaidroja, ka «Alexa» savus mērījumus par lapu lietojumiem izdara, balstoties uz to lietotāju paradumiem, kas ir uzstādījuši viņu rīku joslu. Tā kā retais «vienkāršais» Latvijas iedzīvotājs ir dzirdējis par «Alexa» un vēl retāks to lieto, viņaprāt, rezultātus Latvijas gadījumā ietekmē salīdzinoši neliela lietotāju kopa.

Saskaņā ar pēdējo «Click» mērījumu pirms mēneša «Draugiem.lv» joprojām ir 1,2 miljoni lietotāju, bet «Facebook» - 400 000, tāpēc satraukumam nav pamata, norādīja Palkavnieks.

«GemiusAudience» dati liecina, ka pērnā gada novembrī «Draugiem.lv» reālo lietotāju skaits bija 654 099.

«Mēs neuztraucamies par «Facebook», skatāmies uz saviem cipariem - kamēr mūsu lietotāji mums ir lojāli, viss ir kārtībā. Protams, žēl, ka viņi nomainīja uzskaites rīku un sāka izmantot Latvijā mazpazīstamo «Alexa», nevis plaši izmantotos «Google» rīkus. Būtībā tas, ko parāda šis mērījums, ir: «Alexa» populārāks ir «Facebook» lietotāju vidū,» vērtēja Palkavnieks.

Tā kā portālam nav zināms, cik daudz lietotāju ir «Alexa» rīkam Latvijā, tas nekad neesot uzskatīts par vērā ņemamu atskaites punktu. Pēc Palkavnieka vērtējuma, to, ka šis rīks nav objektīvs, liecina arī datu nesakritība ar «Gemius» datiem. Piemēram, pēc «Alexa», «Draugiem.lv» ir ievērojami vairāk lietotāju nekā «Inbox.lv», taču «Gemius» rāda citu ainu.

«Saprotams, ka šis skaistais stāsts par mazo oranžo punktu uz zemeslodes mums ir mīļš un tuvs, un, pēc tās informācijas, kas ir mūsu rīcībā, tas joprojām turpinās, statuss mainījies tikai konkrētajā vietnē, kas šo karti publicē,» vērtēja Palkavnieks.

Kosenzas publicētā karte liecina, ka 2012.gada decembrī «Facebook» vēl nebija ieguvis dominējošās pozīcijas tādās valstīs kā Krievija, Ķīna, Dienvidkoreja, Irāna.

Latvija līdz šim bijusi viena no retajām valstīm, kuru sociālo tīklu «pasaules kartē» nebija iekarojis «Facebook».

Kā ziņots, karte ir apskatāma «http://www.vincos.it/world-map-of-social-networks/» un ir pirmā karte, kuru angliski rakstošais itāļu blogeris veidojis, izmantojot īsto pasaules karti kā pamatu un iekrāsojot valstis dominējošā sociāla tīkla krāsās.

Komentāri (46)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu