Administrators: Maksātnespējas administratori ir ārsti, kuru pacienti ir reanimācijā (33)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Evija Trifanova/LETA

Maksātnespējas administratorus var salīdzināt ar ārstiem, jo bieži vien grūtībās nonākuši uzņēmumi ir jāglābj tad, kad tie jau ir reanimācijā, metaforās par maksātnespējas procesu ierosināšanu intervijā aģentūrai LETA izteicās administrators Edgars Karelis.

«Bieži vien rodas situācija, kad uzņēmumam «visi orgāni jau ir izgriezti» un mēs saņemam tukšu skeletu, ko cenšamies kādā veidā glābt,» skaidroja Karelis, norādot, ka administratoriem ir teju neiespējami atjaunot tāda uzņēmuma maksātspēju, kura vieta ir «morgā».

Maksātnespējas administrators secināja, ka Latvijā valdot tendence, ka ar maksātnespējas pieteikumiem tiesā uzņēmumi vēršas novēloti, nogaidot vienu vai divus gadus. «Jo ātrāk ir iesniegts maksātnespējas pieteikums, jo lielāka iespēja, ka uzņēmums spēs atjaunot savu maksātspēju. Ja tas ir izdarīts tad, kad visi īpašumi jau ir pārdoti, kad uzņēmums būtībā ir tukšs un bez līdzekļiem un jau sapuvis, tad šādā situācijā vairs neko nevar mainīt,» skaidroja Karelis.

Pēc administratora domām, par maksātnespējas procesu novēlotu pieteikumu vajadzētu sodīt vai nu ar kriminālatbildību, vai administratīvi, jo pēc likuma tas ir jāiesniedz jau tad, kad uzņēmums vairs nav spējīgs norēķināties.

«Nevar uzreiz apgalvot, ka maksātnespēja ir bankrots. Tā ir aizsardzība no kreditoriem kādā īslaicīgā brīdī, līdz tiek apzināts, vai uzņēmums spēs atjaunot savu darbību,» skaidroja administrators.

Maksātnespējas administratoriem būtiskākais ir vadīt uzņēmumu un iegūt maksimālo rezultātu, kas ir gan parādnieka, gan kreditora interesēs, jo ar īpašumu un mantas pārdošanu nodarbojas tiesu izpildītāji, atzina administrators.

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu