Pētījums: Mēneša karstuma rekordu skaits pieaudzis pieckārtīgi (21)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Reuters/Scanpix

Globālās sasilšanas dēļ mēneša karstuma rekordu skaits pieaudzis pieckārtīgi, teikts pirmdien publicētā vācu un spāņu zinātnieku pētījumā.

Savukārt daļā Eiropas, Āfrikas un Dienvidāzijas tādu mēnešu skaits, kad reģistrēts rekordliels karstums, pieaudzis pat desmitkārtīgi.

Pētījums balstīts uz ikmēneša temperatūru mērījumu analīzi 131 gada garumā. Šie dati fiksēti 12 000 punktos visā pasaulē un tiek glabāti ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datubāzē.

Ja cilvēka izraisītā sasilšana tiktu izslēgta no vienādojuma, 80% no šādiem mēneša karstuma rekordiem nebūtu konstatēti, secināts pētījumā.

«Pēdējā desmitgade atnesusi bezprecedenta karstuma viļņus, piemēram ASV 2012.gadā, Krievijā 2010.gadā, Austrālijā 2009.gadā un Eiropā 2003.gadā,» atzīmēja viens no pētniekiem - Potsdamas Klimata ietekmes izpētes institūta zinātnieks Dims Kumu.

Saglabājoties līdzšinējam globālās sasilšanas tempam, jaunu ikmēneša karstuma viļņu skaits pēc 30 gadiem būs vēl 12 reizes lielāks, secinājuši pētnieki.

«Tas nenozīmē, ka Eiropā būs 12 reizes vairāk karstu vasaru nekā šodien - patiesībā ir ļaunāk. Lai ieskaitītu par jauniem rekordiem, būs jāpārspēj 2020.gados un 2030.gados uzstādītie karstuma rekordi, kas jau būs karstāki nekā jebkas, ko esam pieredzējuši,» atzīmēja Koumou.

Pētījums, kura izstrādē piedalījušies arī Spānijas zinātnieki, publicēts žurnālā «Climatic Change».

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu