Vairākums iedzīvotāju šogad prognozē augstākas mājokļu cenas (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā un Lietuvā pagājušā gada nogalē veiktā SEB Mājokļu cenu indikatora aptauja liecina, ka Latvijā lielākā daļa respondentu šogad paredz nekustamā īpašuma cenas pieaugumu – to skaits ir attiecīgi 39% Latvijā un 22% Lietuvā. Savukārt Lietuvā līdzīgs  aptaujāto skaits - 40% - prognozē nemainīgas mājokļu cenas tuvākā gada laikā, kamēr Latvijā šādu atbildi sniegusi trešdaļa Latvijā aptaujāto iedzīvotāju.

Arī mazāk pozitīvi noskaņoto iedzīvotāju, kuri sagaida mājokļa cenu kritumu tuvāko 12 mēnešu laikā, skaits Lietuvā ir lielāks nekā Latvijā, veidojot 22% no aptaujas dalībnieku kopskaita Lietuvā, kas ir gandrīz uz pusi vairāk nekā Latvijā, kur attiecīgi 13% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju paredz cenu kritumu.

Salīdzinot ar iepriekšējiem periodiem, respondentu skaits, kuri sagaida pieaugošas nekustamā īpašuma cenas Latvijā ir tuvu līdz šim sasniegtajam augstākajam līmenim (41% - 2012.gada novembrī). Savukārt Lietuvā gada beigās optimisms attiecībā uz cenu kāpumu bija mazāks nekā pavasarī, kad mājokļu cenu kāpumu prognozēja 39% Lietuvas iedzīvotāju.

SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis: «2012.gada nogalē Baltijas valstīs veiktās iedzīvotāju noskaņojuma aptaujas attiecībā uz nekustamā īpašuma cenu izmaiņām turpina uzrādīt pozitīvāku Latvijas iedzīvotāju noskaņojumu, kas skaidrojams ar straujāku ekonomikas izaugsmi un uzlabojumiem iedzīvotāju personiskajās finansēs.»

Iedzīvotāju aptauju pēc SEB bankas pasūtījuma Latvijā veica pētījumu centrs SKDS 2012. gadā no 30. novembra līdz 13. decembrim. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi tika aptaujāti 1003 Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā. Lietuvā iedzīvotāju aptauju pēc SEB bankas pasūtījuma veica Lietuvas un Lielbritānijas tirgus un sabiedriskās domas pētījumu aģentūra «Baltijos tyrimai» 2012.gadā no 7. līdz 14. decembrim. Aptaujā piedalījās 1040 Lietuvas iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

mājas lapā

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu