Ārzemnieku «apetīte» uz Latvijas mežiem mazinājusies (45)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Patlaban mežu iegādes bums Latvijā beidzies - ārzemju, galvenokārt skandināvu - investoriem vairs nav «tik liela apetīte» kā agrāk, kas skaidrojams ar jau īstenotiem biznesa plāniem, kā arī ekonomisko krīzi pasaulē, intervijā biznesa portālam «Nozare.lv» atzina Zviedrijas mežsaimniecības kompānijas «BergvikSkog AB» meitasuzņēmuma SIA «BergvikSkog» valdes loceklis un izpilddirektors Larss Georgs Hedlunds.

Zviedrijas mežsaimniecības kompānija «BergvikSkog AB» ir viena no lielākajiem mežu īpašniekiem Latvijā. Piecu gadu laikā tā Latvijā ieguldījusi 100 miljonus latu, iegādājoties 103 000 hektārus zemes. No tiem 58% jeb 60 000 hektāri ir mežs, kur koksnes krāju apjoms ir apmēram septiņi, astoņi miljoni kubikmetru.

«BergvikSkog AB» Kurzemē pieder apmēram 25 000 hektāru, Latgalē 60 000, bet pārējais - dažādos reģionos.

«Nekas nav melns vai balts un katram investoram ir savi mērķi. «BergvikSkog» bija konkrēts mērķis - iegādāties 100 000 hektāru. Esam to sasnieguši un varam koncentrēties uz īpašumu apsaimniekošanu. Jāatzīst, ka īpašumu iegādes tendence kopumā «piebremzējusies», lai gan nav izslēgts, ka nākotnē tā varētu atjaunoties. Patlaban nevienam ārzemju investoram vairs nav tik liela apetīte kā agrāk, to diktē ekonomiskā situācija un pasaules krīze. Katrā ziņā pirkšanas tempu kritums nav saistīts ar to, ka nebūtu zemes. Piedāvājums joprojām ir ļoti liels,» atzina Hedlunds.

Viņš arī atzina, ka savulaik - 2008.gadā, kad uzņēmums sāka meža iepirkšanu, vidējā meža zemes iegādes cena bija 1500-2000 latu par vienu hektāru, savukārt patlaban cena nokritusi līdz 800 latiem.

«Toreiz bija padārgi, tomēr cenu diktēja nekustamā īpašuma bums Latvijā un pasaules tirgū valdošais nepamatotais optimisms. Patlaban īpašumu vidējā iegādes cena ir 800 latu par vienu hektāru meža vai lauksaimniecības zemes. Sākumā zemi pirkām aktīvi, bet patlaban cenšamies piepirkt nosacīti nelielus - desmit līdz 30 hektāru īpašumus, kas vēl joprojām atrodas citu personu privātīpašumā, bet kam līdzās ir mūsu īpašumi,» sacīja Hedlunds.

Viņš arī atzina, ka patlaban kopumā ārvalstu īpašniekiem pieder apmēram 10%-15% meža zemes, nerēķinot klāt »«ofšorniekus» jeb Latvijas uzņēmējus, kuri darbojas ārzemju firmā.

«Grūti pateikt precīzu daudzumu, un, manuprāt, tas nav tik svarīgi. Svarīgākais ir, lai īpašumi tiktu apsaimniekoti un attiecīga informācija būtu publiski pieejama uzņēmumu reģionālajos birojos. Vēlama arī mežu starptautiska sertificēšana, lai nodrošinātu pareizu apsaimniekošanu no sociāla, ekonomiska un ekoloģiska viedokļa,» sacīja uzņēmējs.

SIA «BergvikSkog» dibināta 2008.gadā ar pamatkapitālu 66,114 miljoni latu. Uzņēmuma apgrozījums 2011.gadā bija 457 789 lati, savukārt zaudējumi 20 985 lati, kas ir 55% samazinājums salīdzinājumā ar 47 139 latu zaudējumiem 2010.gadā. 2012.gada apgrozījuma un peļņas prognoze ir attiecīgi divi miljoni un 700 000 latu.

Komentāri (45)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu