Izsolē izliktos valsts mājokļus pērk kūtri; pērn par 20 mājokļu izsoli iegūti 53 000 latu (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

2012.gadā no Privatizācijas aģentūras (PA) izsludinātajām 58 valsts īpašumu izsolēm veiksmīgas bijušas 20 un noslēgti pirkuma līgumi par kopējo summu vairāk nekā 53 000 latu, intervijā biznesa portālam «Nozare.lv» stāsta PA valdes priekšsēdētājs Ansis Spridzāns.

PA izsola tukšus neprivatizētus dzīvokļus, no kuriem atteikušās pašvaldības, kā arī bezmantinieka valsts īpašumā nonākušus dzīvokļus, dzīvojamās mājas un to domājamās daļas.

Spridzāns atzina, ka PA ir nekustamā īpašuma tirgus spēlētājs, jo aģentūra pārvalda daudz nekustamo īpašumu. Tiesa, PA pārvaldītie īpašumi ir mazāk likvīdi - tie lielākoties atrodas laukos, kur cenas ir ļoti zemas. Vismazāk aktīvs nekustamo īpašumu tirgus ir Latgales reģionā, kur pārsvarā īpašumi ir sliktā stāvoklī un potenciālo pircēju interese ir neliela.

PA izsolēs piedāvāto mājokļu cenu diapazons ir sākot no 140 latiem par nelielu vienistabas dzīvokli ar daļējām ērtībām Ventspilī un no 90 latiem par pusi no viendzīvokļa mājas Līvānos. Savukārt Rīgas mikrorajonā iespējams iegādāties dzīvokli par sākuma cenu no 3000 latiem. «Jāsaprot, ka šie īpašumi nav tādi, kādus piedāvā tirgū, - tie lielākoties ir ļoti sliktā tehniskā stāvoklī, ar daļējām ērtībām, ilgstoši neapdzīvoti. Dažkārt ir arī labāki īpašumi, bet tie gadās ļoti reti, un attiecīgi arī cenas ir augstākas,» norādīja PA vadītājs.

Kā vienu no labiem patlaban izsolē izliktiem nekustamajiem īpašumiem Spridzāns minēja 1699.gadā ekspluatācijā nodoto nekustamo īpašumu Kungu ielā 26, Liepājā. Nama, kas ir arī kultūras piemineklis, izsoles sākumcena ir 38 000 latu. «Šajā namā savulaik uzturējies Zviedrijas karalis,» iebilda PA vadītājs.

Kopumā PA portfelī uz 2012.gada 1.novembri bija 1736 dzīvokļu īpašumi, 420 dzīvojamās mājas, 54 valsts īpašuma objekti, 707 zemesgabali, 20 kapitālsabiedrības, kā arī bezmantinieku kapitāla daļas 43 kapitālsabiedrībās. Tajā pašā laikā Spridzāns atzina, ka PA portfeļa stāvoklis ir dinamisks, jo tiek izslēgti īpašumi, kuru privatizācija vai atsavināšana ir pabeigta, un nāk klāt īpašumi, kurus PA pārņem savā valdījumā vai turējumā.

PA vadītājs skaidroja, ka gadījumā, ja pēc PA darbības izbeigšanas atsevišķi īpašumi joprojām netiks izsolīti, ar dzīvokļu privatizāciju saistītas funkcijas tiks nodotas kādam funkciju pārņēmējam. Savukārt valsts nekustamā īpašuma objektu privatizāciju plānots pabeigt līdz 2014.gadam. «Ja kāds objekts paliks neprivatizēts, tad tam būs objektīvi iemesli, piemēram, sākta tiesvedība vai citi tiesiski šķēršļi,» sacīja Spridzāns.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu