Somu autobraucējs Ketomā rallijā Liepāja-Ventspils vēlas izcīnīt tikai uzvaru

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Somijas autobraucējs Jari Ketomā šajā nedēļas nogalē plānotajā Eiropas autorallija čempionāta (ERC) otrajā posmā Liepāja-Ventspils tieksies tikai uz uzvaru, atzinis pats sportists.

Ketomā un viņa stūrmanis Kajs Lindstrēms gaidāmajā sniega rallijā startēs ar «Ford Fiesta» S2000 klases automašīnu, un viņiem ticis pirmais numurs.

«Mans vienīgais mērķis ir uzvarēt šo posmu,» čempionāta organizatori citē Ketomā. «Man ir lieliska mašīna no «Autotek», es jūtos pārliecināts par sevi un tagad man tikai nepieciešams spiest gāzi grīdā un parādīt labāko, ko spēju.»

Atšķirībā no viņa galvenajiem sāncenšiem Ketomā ir iepriekšēja pieredze sacensībās Latvijā, jo viņš kādreiz piedalījies gan Talsu rallijā, gan arī rallijā «Latvija». Lai gan ERC posmu organizē tie paši rīkotāji, kas Talsu ralliju, 33 gadus vecais Ketomā saka, ka iepriekšējām zināšanām nebūs lielas nozīmes.

«Es zinu to, ka tur būs tikpat auksti kā Somijā,» saka Ketomā. «Talsu rallijs risinājās citā vietā un uz citiem ceļiem, kā arī tas bija pavasarī un tad nebija sniega. Tas bija labi organizēts, un es to pašu sagaidu nākamajā nedēļā.»

Ketomā nav pārliecināts par precīzu savu 2013.gada programmu, bet viņš apgalvo, ka nejūt nekādu spiedienu, lai sasniegtu labāko rezultātu rallijā Liepāja-Ventspils, kas ilgs no piektdienas līdz svētdienai.

«Es nebiju apmierināts ar dažiem saviem pagājušā gada rezultātiem, bet labi rezultāti sacensībās Latvijā un Zviedrijā varētu palīdzēt manai atlikušajai sezonai,» uzsvēra Ketomā. «Šobrīd nejūtu nekādu spiedienu. Latvija ir laba valsts, un esmu pārliecināts, ka tur labi pavadīšu laiku.»

Kā ziņots, pēc starta Latvijā Ketomā nedēļu vēlāk Zviedrijā piedalīsies pasaules autorallija čempionāta (WRC) otrajā posmā.

Ketomā šajās divās ziemas sacīkstēs pārstāvēs «Autotek Ford» komandu, un viens no galvenajiem somu braucēja mērķiem būs izmēģināt DMACK riepas ar radzēm, kas pirms gada nav uzrādījušas veiksmīgus rezultātus. Toreiz Zviedrijas rallijā avāriju piedzīvoja arī pats somu sportists.

33 gadus vecais Ketomā savas karjeras laikā piedalījies 21 WRC posmā, tiekot pie astoņiem ieskaites punktiem.

Kā ziņots, rallijs Liepāja-Ventspils, kas būs otrais ERC kalendārā, notiks no 1. līdz 3.februārim. Sniegotajos Kurzemes ceļos viesu un pašmāju autosportistiem būs jāveic ātrumposmi 240 kilometru garumā.

61. Eiropas rallija čempionāta sezonas kalendārā iekļauti 13 posmi, kas norisināsies uz dažādiem ceļa segumiem - grants, asfalts un sniegs. Rallijs Liepāja - Ventspils paredzēts kā sezonas vienīgais ziemas rallijs, kas tiks aizvadīts ar riepām, kas aprīkotas ar sporta radzēm. Sacensību svinīgais starts un pirmie ātruma posmi tiks aizvadīti 1.februārī Liepājas apkārtnē. Otrās dienas laikā rallijs pamazām virzīsies ziemeļu virzienā, dienu noslēdzot Ventspils pievārtē. Savukārt noslēdzošā rallija diena 3.februārī tiks aizvadīta Ventspils un Kuldīgas apkārtnē, kur norisināsies arī apbalvošanas ceremonija.

Līdz ar 2013.gadu ERC piedzīvos būtiskas izmaiņas sportiskajā formātā. Ar Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) lēmumu, čempionāta rīkošana uz nākamajiem desmit gadiem uzticēta «Eurosport Events». Tie iepriekš izveidojuši veiksmīgo «Intercontinental Rally Challenge» (IRC) projektu, kas tika uzskatīts par otro spēcīgāko rallija čempionātu pasaulē. Šogad šie divi čempionāti (ERC un IRC) apvienoti, par pamatu ņemot tieši IRC formātu, radot spēcīgu un skatītājiem aizraujošu sezonu.

Izmainīts tiks arī ERC sportiskais formāts, kurā vairs neredzēs ierastos koeficientus un zonas. 2013.gada kalendārā iekļauti 13 vienādas nozīmes posmi - septiņi asfalta seguma, četri grants un divi sniega seguma ralliji, kas no janvāra līdz novembrim notiks dažādās vietās Eiropā. Būtiski, ka autosportistiem nebūs jāpiedalās noteiktā minimālajā skaitā sacensību - čempionāta kopvērtējumā tiks ieskaitīti četri labākie rezultāti no pirmajiem septiņiem posmiem un labākie četri rezultāti no pēdējiem sešiem posmiem.

Zīmīgi, ka šī nebūs pirmā reize, kad Latvijā un arī Liepājā notiks Eiropas čempionāta posms, - 2003.gadā Eiropas čempionāta posma statuss bija rallijam «Kurzeme», tomēr tas bija ar zemu koeficientu, kas neradīja augstu prestižu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu