Rungainis: Maksāt sociālo nodokli nozīmē izķēzīt naudu - nākotnē pensiju nebūs (563)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

Pašreizējā situācijā maksāt sociālo nodokli nozīmē izķēzīt naudu - ir iracionāli maksāt sociālo nodokli, zinot, ka pensiju nebūs, šādu viedokli šodien aģentūras LETA, «SEB bankas» un Labklājības ministrijas rīkotajā diskusijā par pensijām pauda investīciju baņķieris Ģirts Rungainis.

Viņa ieskatā, patlaban ir racionāli nemaksāt sociālo nodokli, zinot, ka bezatbildīgi politikāņi pieņems populistiskus politiskus lēmumus un šī nauda tiks iztērēta šodienas vajadzībām, nevis tiks nākotnes pensionāriem.

Rungainis uzskata, ka pašreizējā pensiju sistēma ir jāmaina pēc būtības. «Šī sistēma bremzē ekonomisko aktivitāti. Izbeidzam šo cirku, pārvietojam šos nodokļus uz pamatbudžetu, pasakām cilvēkiem - strādājiet paši sev, krājiet paši sev, laidiet pasaulē bērnus,» aicināja Rungainis, uzsverot, ka demogrāfiskās situācijas dēļ pašreizējā pensiju sistēma nav ilgtspējīga.

Viņaprāt, ir ļoti naivi iedomāties, ka no kaut kurienes ieradīsies cilvēki, kas Latvijas iedzīvotājiem nākotnē maksās cilvēka cienīgas pensijas.

Eksperts skaidroja, ka patlaban valsts uzņemas saistības nākotnes pensijām, taču nākotnē nebūs valstī cilvēku, kas spēs samaksāt pensiju sistēmas pirmā pīlāra jeb solidaritātes pensijas.

Rungaiņa ieskatā, patlaban strādājošajiem cilvēkiem ir skaidri jāpasaka, ka vecumdienās ar pirmo pensiju pīlāru tie var nerēķināties. Pensija būs tik liela, cik cilvēks būs spējis uzkrāt otrajā un trešajā līmenī, kā arī «ceturtajā līmenī», proti, cik daudz viņam būs bērnu. Latvijas iedzīvotāji nevar paļauties uz to, ka nākotnē citu cilvēku bērni viņiem samaksās pensiju.

Eksperts pauda viedokli, ka šodienas pensionāri saņem augstas pensijas. «Viņi gan to nesaprot,» komentēja Rungainis.

Viņa ieskatā, galvenā risināmā problēma ir demogrāfija. Igaunijā, krīzes laikā nesamazinot pabalstus, ir izdevies «piedzīt» dzimstību pie mirstības. Latvijā tagad sākušas vairāk bērnu laist pasaulē 80.gados dzimušās sievietes, tomēr mūsu valstī joprojām mirušo skaits pārsniedz dzimušos, starpība ir 9000 cilvēku, un tā ir problēma.

«Demogrāfija ir numur viens,» uz risināmajām problēmām norādīja Rungainis. Šo problēmu nerisinot, realitāte ir tāda, ka šodienas strādājošie savu naudu apmaina pret apsolījumu, ka viņiem nākotnē samaksās pensiju. Taču realitātē 60.gados, 70.gados dzimušajiem var nākties strādāt līdz savai nāvei.

Pašreizējā sistēma ir negodīga, neilgtspējīga un tā sabruks, uzskata Rungainis. «Darba algas aug, tūlīt atskanēs kaucieni no pensionāru federācijas indeksēt pensijas,» situāciju iezīmēja eksperts un vērtēja: ja tas notiks, tad tagad strādājošajiem nebūs nekādas iespējas saņemt valsts garantēto pensiju.

Rungaiņa ieskatā, risinājums ir uzkrāšana - vajag uzkrāt otrajā un trešajā pensiju līmenī, vajag veidot valsts nodarbināto pensiju fondu, lai valstī strādājošajiem iedzīvotājiem tiktu uzkrāta reāla nauda, nevis iedomas.

«Pensiju sistēmas pirmais līmenis ir iedomas, apsolījums, ka būs cilvēki. Taču nedzimušas meitenes bērnus nedzemdē, bet, ja bērnu nebūs, nebūs arī sistēmas,» situāciju raksturoja eksperts.

Viņš atzina, ka ar likumu nevar piespiest dzemdēt bērnus. «Likumi ir vakardienas paraža, konservi. Varam pieņemt, kādu likumu gribam. Var pieņemt likumu, ka visām upēm jāplūst kalnā, bet viņas neplūdīs kalnā,» raksturoja eksperts.

Viņaprāt, patlaban nemaksāt sociālo nodokli ir racionāli, jo ir iracionāli to maksāt, zinot, ka pensiju nebūs, zinot, ka bezatbildīgi politikāņi pieņems populistiskus politiskos lēmumus un iztērēs šo naudu šodienas vajadzībām.

«Iedzīvotāji nav kretīni,» vērtēja eksperts, atzīmējot: ja ekonomiskā politika izveidota tāda, lai nodokļus nemaksātu, tad iedzīvotāji arī nemaksā.

Komentāri (563)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu