Poikāns: «Latvenergo» tarifu lietai jābeidzas ar atmaksu patērētājiem (38)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ideālos apstākļos Augstākās tiesas (AT) Senāta šodienas spriedumam, kas atcēla Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru tika atcelti 2011.gadā AS «Latvenergo» akceptētie tarifi, un nosūtīja lietu uz apgabaltiesu jaunai izskatīšanai, vajadzētu beigties ar lēmumu, ka pārmaksātos tarifus atmaksā patērētājiem, biznesa portālam «Nozare.lv» teica viens no tarifu pārsūdzēšanas rosinātājiem Ilmārs Poikāns.

Informācijas tehnoloģiju speciālists un kādreizējais «kiberaktīvists» gan uzsvēra - viņš netic, ka lietas atdošana otrreizējai izskatīšanai apgabaltiesā beigsies ar šādu iznākumu. Drīzāk varētu būt zināma morāla uzvara, ja tiesu sistēma visās instancēs tomēr būtu spiesta atzīt, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) rīcība, apstiprinot apstrīdētos elektrības tarifus, bijusi nelikumīga, kā arī «Latvenergo» tarifu aprēķināšanas metodika - negodīga, teica Poikāns.

Viņš uzskata, ka centieniem pasargāt sabiedrības mazāk maksātspējīgo daļu no augstiem elektrības tarifiem tagad jābūt vērstiem uz valdību, kas varētu palīdzēt mazturīgajiem, jo, sākoties brīvam elektrības tirgum no 1.septembra, tarifus vairs nevarēs ietekmēt regulators.

Poikāns arī sacīja, ka pagaidām ir piesardzīgs ar prognozēm par to, kā varētu beigties jaunākais pavērsiens tiesu sistēmā ar tarifu lietu, jo nav pilnībā iepazinies ar spriedumu un tā pamatojumu.

Vēl viens tarifu apstrīdētājs Eduards Ikvilds «Nozare.lv» uzsvēra, ka tiesvedība vēl turpinās. Viņš vērtēja, ka saskaņā ar AT norādīto SPRK lēmums par jaunajiem tarifiem nebija jāpieņem, tādējādi sanāk, ka lēmums nebija jāapstrīd un līdz ar to spēkā ir iepriekšējais lēmums par zemākiem tarifiem, jo regulators to nav atcēlis. Viņš vaicāja, kāpēc regulators pieņēma šo lēmumu, ja tas nebija jāpieņem.

Ikvilds arī norādīja, ka ne «Latvenergo», ne regulatora pārstāvji tiesvedības gaitā nevarēja atbildēt, uz kāda metodikas punkta pamata tika diferencēti tarifi. «Ja «Latvenergo» pats rada kādu jaunu un saistošu noteikumu, vai tas ir likumīgi?» jautāja Ikvilds. Prasās tiesiskais pamatojums tam, ka tarifi tika diferencēti, teica iesniedzējs.

Viņš gan norādīja, ka neatkarīgi no tā, vai apgabaltiesa paspēs izskatīt lietu līdz rudenim, tiks iesniegta kasācijas sūdzība, bet tad jau būs brīvais tirgus, līdz ar to rodas jautājums, kāda ir jēga no šīs lietas. «Tā būs mācību grāmata, kā kādreiz izskatīja tiesvedību par tarifiem,» vērtēja Ikvilds.

Jau ziņots, ka AT Senāts pamatoja lietas atsūtīšanu atpakaļ uz apgabaltiesu, norādot, ka Administratīvā apgabaltiesa, lai arī pēc būtības pareizi noteikusi, ka pieteikuma priekšmets lietā ir SPRK lēmums par tarifu atbilstību, kļūdaini atzinusi, ka tas ir ietverts pieteicēju apstrīdētajā lēmumā.

Kā konstatējis Senāts, SPRK lēmums par jaunajiem tarifiem nav priekšnoteikums, lai stātos spēkā «Latvenergo» noteiktie tarifi. Atbilstoši 2007.gada 12.decembrī apstiprinātajai metodikai SPRK nenosaka tarifus un tiesību normas neuzliek par pienākumu komisijai izdot administratīvo aktu, kas tos apstiprina, - tarifus nosaka komersants un SPRK atbilstoši jau apstiprinātai metodikai, pēc to izvērtēšanas aktīvi iejaucas tikai tajā gadījumā, ja tiek saskatīta neatbilstība.

Komentāri (38)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu