Pūcēm Latvijā būt! (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Gandrīz visas Latvijas mežos ligzdojošās pūču sugas, kopumā vairāk nekā trīspadsmit, ir īpaši aizsargājamas ne tikai pie mums Latvijā, bet arī visā Eiropā. Pūcēm nepieciešami lielu dimensiju seni koki, kas intensīvās mežsaimniecības dēļ diemžēl kļūst arvien retāk sastopami. Tādēļ Latvijas Pūču Izpētes biedrība vēlas veikt pastiprinātu šo putnu izpēti un nodrošināt to uzskaiti un uzraudzību.

Latviju gan rudens, gan pavasara migrācijas laikā, šķērso ļoti intensīvs putnu migrācijas ceļš. Tādēļ Baltijas jūras piekrastē ir sastopams liels skaits migrējošo pūču. Papes ornitoloģisko pētījumu centrā pūču migrācijas pētījumi tiek veikti jau kopš 1967. gada un ir ilglaicīgākie šāda veida pētījumi Eiropā. Kopš 2011. gada ir uzsākta arī migrējošo pūču ķeršana un gredzenošana Kolkas raga apkārtnē.

Pūču izpētē Latvijā ir iesaistīts liels skaits brīvprātīgo, tajā skaitā skolnieku. Lai veicinātu lielāki sabiedrības iesaistīšanos pūču izpētē un aizsardzībā, 10.janvārī ir oficiāli izveidota Latvijas Pūču Izpētes biedrība, kuras iniciatori ir Gaidis Grandāns un Andris Avotiņš juniors.

Pēdējos gados gan ligzdojošo, gan migrējošo pūču monitorings tiek veikts tikai pateicoties pūču izpētes entuziastiem, bez papildu finansējuma. Tāpēc tiek meklēts finansējums, kā atbalstīt cilvēkus, kuriem nav vienaldzīgs Latvijā sastopamo pūču liktenis.

www.draugiem.lv/labiedarbi.lv

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu