Čīles tiesa uzdod veikt Nerudas ekshumāciju (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/planogeral/ http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en

 Čīles tiesa devusi rīkojumu par dzejnieka un Nobela prēmijas laureāta Pablo Nerudas mirstīgo atlieku ekshumāciju, piektdien pavēstīja Pablo Nerudas fonds, kas pārrauga viņa literāro mantojumu.

Neruda, kurš bija Komunistiskās partijas biedrs, mira 12 dienas pēc 1973.gada militārā apvērsuma, kurā tika gāzta sociālista Salvadora Aljendes prokomunistiskā valdība, un ilgu laiku tika uzskatīts, ka dzejnieka nāves cēlonis bijis prostatas vēzis.

Taču 2011.gadā Čīles varasiestādes, pamatojoties uz Komunistiskās partijas prasību, sāka pārbaudīt dzejnieka šofera izplatīto versiju, saskaņā ar kuru Nerudu esot noindējuši apvērsuma ceļā pie varas nākušā ģenerāļa Augusto Pinočeta režīma aģenti.

Pablo Nerudas fonds gan paziņojis, ka netic slepkavības versijai un joprojām ir pārliecināts, ka dzejnieka nāves iemesls bijis vēzis.

Neruda, kam 1971.gadā tika piešķirta Nobela prēmija literatūrā, ir apglabāts Islanegrā blakus savai sievai Matildei Urrutijai.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu