Koka slēpju salidojums, suņu pajūgi un Meteņu jautrība Brīvdabas muzejā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šo svētdien, 17. februārī no plkst. 12:00 līdz 15:00, Brīvdabas muzejā ar koka slēpju salidojumu, vizināšanos suņu pajūgā, maskošanos, grūdeņa ēšanu un jestrām izdarībām folkoras kopas «Milzkalnieki» vadībā tiks svinēti Meteņi.

No plkst. 12:00 līdz 13:00 Izstāžu zālē gatavosim maskas, lai plkst. 13:00 kopā ar folkloras kopu «Milzkalnieki» dotos Masku gājiena no Galvenajiem vārtiem uz Vidzemes sētu.

No plkst. 12:00 līdz plkst. 15:00 mazākos apmeklētājus gaidīs sniegasuņi.lv pajūgs. Izbrauciena cena 1 LVL no personas.

Arī šogad muzejā notiks aktīvā tūrisma centra «Eži» organizētais Meteņdienas Koka slēpju salidojums. Slēpju pasākuma centrālā aktivitāte būs «Meteņa dzīšanas slēpojums» ar dažādiem jautriem uzdevumiem 2km distancē. Tā sākums plkst. 13:00 Vidzemes sētā. No plkst. 14:00 Vidzemes sētā turpināsies atrakcijas Koka slēpju slīdēšanas un Elegantākās slēpošanas kategorijās. No plkst. 15:00 līdz 16:00 Koka slēpju salidojuma dalībnieku noslēguma maltīte un atraktīvāko slēpotāju apbalvošana Priedes krogā.

Slēpju nomā pasākuma laikā būs iespējams iznomāt piecdesmito gadu armijas koka slēpes, kas piemērotas pārgājieniem. Ar koka slēpēm kājās Brīvdabas muzejs atklāj īpašas sajūtas. Salidojumā piedalīties ļauts arī ar plastmasas slēpēm, taču visiem ar koka slēpēm – lielas privilēģijas. Aicinām tērpties slēpju vecumam atbilstošā vai citā atraktīvā tērpā!

Sveču mēneša noskaņās sveču liešana Nidas dūmistabā Daugmales Jāņa vadībā un uzraudzībā, bet plkst. 14:30 aicināsim uz tradicionālā Meteņu ēdiena grūdeņa ēšanu pie Vidzemes estrādes.

Gaidām ziemas prieku baudītājus. Kājās – vilnas zeķes, rokās – dūraiņi, līdzi – ragaviņas!

Sasildīties, atvilkt elpu starp Meteņa izdarībām un cept līdzpaņemtās desiņas varēs pie ugunskuriem pasākuma norises vietās.

Meteņus agrāk svinēja kā viduspunktu starp ziemas un pavasara saulgriežiem. Ar Meteņiem beidzas budēļos iešanas laiks, tāpēc pēdējā dienā šī tradīcija bijusi sevišķi iecienīta tā, ka dažos novados Meteņdienu saukuši pat par Budēļu dienu. Meteņdienas budēļi izpēra slinkākos. Visvairāk pērienu dabūja puiši un meitas, kā arī bērni, kas slikti mācījās grāmatu zinības. Meteņa norisē galvenās izdarības ir vizināšanās no kalna ragaviņās un braukšana no mājas uz māju, lai veicinātu garu linu augšanu.

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs apmeklētajiem atvērts katru dienu no plkst. 10:00 līdz 17:00. Ieejas biļetes cena ziemas sezonā: 1,50 LVL pieaugušajiem, 1,00 LVL studentiem un pensionāriem, 0.50 LVL skolēniem un personām ar 3.invaliditātes grupu. Ģimenes biļete (2 pieaugušie un 1- 4 skolas vecuma bērni vai viena daudzbērnu ģimene) 3 LVL.

Bezmaksas ieeja pirmskolas vecuma bērniem un personām ar 1. un 2. invaliditātes grupu.

Ziemas sezonā auto stāvvieta – bez maksas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu