Režisors savā filmā saskata priekšvēstnesi pāvesta lēmumam atkāpties no amata (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Itāļu režisors Nannī Moreti, kura 2011.gada filma vēsta par pāvesta atkāpšanos, otrdien intervijā laikrakstam «La Repubblica» norādījis, ka dažreiz kino acīmredzot var aizsteigties priekšā realitātei.

Jau vēstīts, ka pāvests Benedikts XVI pirmdien paziņoja, ka 28.februārī pametīs pāvesta amatu, jo lielā vecuma dēļ nespēj pienācīgi veikt amata pienākumus. Arī Moreti filma «Habemus Papam» beidzas ar pāvesta atkāpšanos.

Filma vēsta par jaunievēlētu pāvestu, kurš vēršas pēc psihologa palīdzības un tiek slepeni ārstēts pēc nervu sabrukuma.

Intervijā «La Repubblica» Moreti atzina, ka filmā pāvesta atkāpšanās Svētā Pētera laukumā bijusi spēcīga aina, «it kā vienkāršs žests, galu galā tikai pāris soļi atpakaļ cilvēkam, varētu sagraut Svētā Pētera baziliku vai pat visu baznīcu». «Pat ja tas nelikās aktuāli vai ticami, es sacīju sev - tas ir stāsts, ko vēlos izstāstīt. Nevis realitāte, kāda tā ir, bet kāda tā varētu būt. Un tagad te nu mēs esam,» atzīmēja Moreti, kurš uzņēmis arī komēdiju par Itālijas ekspremjeru Silvio Berluskoni.

«Es vēlējos izstāstīt stāstu ar lielo burtu par vīru, kurš atsakās pacelt savu lomu, kaut svētu un ietekmīgu, pār savu cilvēka dabu,» piebilda Moreti, vienlaikus paužot šaubas, ka pāvests šo filmu redzējis.

Režisors norādīja, ka vēlējies parādīt Vatikānu cilvēcīgākā gaismā, vienlaikus paužot pārdomātu kritiku katoļu baznīcai. Viņš atzina, ka pievēris īpašu uzmanību kardinālu atainojumam, vēloties tos parādīt «apjukušus, cilvēcīgus un nobijušos».

Vienlaikus Moreti atzīmēja, ka patiesībā jau nezina, kas notiek konklāvā, un filmā atainotais ir fikcija.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu