Par plintēm un krūmiem... (61)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Šonedēļ kļuva zināms, ka 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs Latviju drīkstēs pārstāvēt tikai viens biatlonists un viena biatloniste. Jā, vīriešiem gan vēl ir cerības uz kādu wild card, taču tas neglābs Latvijas biatlona pašreizējo atrašanās vietu, kas ir nedaudz zemāk par astes kaulu.

«Ja kādam ir priekšlikumi un programma, tad, lūdzu, nāciet uz strādājiet, taču kritizēt allaž ir vieglāk,» saka Latvijas Biatlona federācijas (LBF) prezidents Jānis Bērziņš, kuram regulāri tiek uzticēta pašreizējās situācijas grēkāža loma. «Es nesaku, ka federācija nav pieļāvusi kļūdas. Tās bijušas gan stratēģiskas, gan politiskas, taču ir aplami salīdzināt šodienu ar vakardienu, vēl jo vairāk ar aizvakardienu

Kamēr daudziem biatlona līdzjutējiem latvietis ar slēpēm un plinti pār plecu joprojām asociējas ar 1998. gada lielisko četrinieku Nagano olimpiskajās spēlēs, aizritējuši jau 15 gadi. Ja 1991. gadā Starptautiskās biatlona federācijas (IBU) budžets bija 11 000 vācu markas, tad šosezon tas ir 18 miljoni eiro.

«Jā, mazajām nācijām reizēm izdodas sasniegt kādu augstu vietu. Te izceļas kāds slovēnis, čehs, soms, lietuvietis vai latvietis, taču patiesais rādītājs ir komandu cīņa. Tā parāda milzīgo atšķirību starp biatlona lielvalstīm un mazajām nācijām. Ja vēl pirms diviem gadiem stafetē par apli tika apdzītas un no sacensībām noņemtas divas komandas, tad tagad tie ir jau 30% komandu,» norāda Bērziņš.

Vai tas nozīmē, ka IBU iet pa ceļu, kas ved pretī lielvalstu absolūtai dominēšanai? LBF prezidents skaidro, ka tāda ir IBU šībrīža nostāja attiecībā uz Pasaules kausu. «Viņiem ir vīzija par «Zelta līgu», kurā startēs piecas, sešas vadošās nācijas, kopumā 50-60 biatlonisti, bet pārējie piedalīsies IBU kausa izcīņā un reģionālajās sacensībās.Ja uz 2006. gada Turīnas olimpiskajām spēlēm nebija nekādas kvalifikācijas un startēja 30 nācijas, tad tagad noteikumi ir mainījušies un ne jau par labu mazajām nācijām.»

Gadu mijā bijušais Latvijas biatlonists Jēkabs Nākums sarunā ar šo rindu autoru izteicās, ka pašreizējam LBF prezidentam jāmaina domāšana, pārtraucot izstarot mūžīgo pesimismu, kas pielīp arī sportistiem. Taču Bērziņš uzsver, ka nekad nav nodarbojies un nenodarbosies ar populismu, lai tagad solītu medaļas, bet pēc tam attaptos pie drupām.

«Jēkabam varētu piekrist, taču man ir pārāk skaidrs redzējums par finansiālo situāciju. Optimists vari būt tad, ja neredzi kopainu. Tas nav attiecināms uz Jēkabu, taču ir jābūt idiotam, lai teiktu, ka viss ir kārtībā. Redzot kādas investīcijas biatlonā iegulda lielās valstis, nolaižas rokas. Varu tikai citēt vēl vienu bijušo Latvijas biatlonistu Ilmāru Brici, kurš intervijā «Sporta Avīzei» izteicās, ka Latvijai nav vietas Pasaules kausa apritē. Pret miljonu investīcijām var cīnīties, taču ne ilgstoši.»

«IBU prezidents Anderss Besebergs pasaules čempionāta laikā teica, ka biatlons ir ziemas Pirmā formula. Bet, vai Pirmajā formulā startē kāds ukrainis vai slovēnis? Arī Haralds Šlēgelmilhs tur nestartē,» salīdzina Bērziņš.

Uzklausot Bērziņa teikto neviļus rodas jautājums par cilvēka motivāciju turpināt darbu LBF prezidenta amatā. Bērziņš neslēpj, ka lielas motivācijas viņam neesot. «Pēc Soču Olimpiādes mans periods beidzas. Līdz tam nevēlos izlēkt no vilciena un kā zaķis iemukt krūmos. Arī uz iepriekšējo termiņu LBF prezidenta amatā es nekandidēju, mani vienkārši pierunāja. Šis darbs nav nekāda medusmaize. Neesmu piesaistījis nekādu lielo naudu, taču arī tie sīkumi ir jāsavāc. Reizēm tas ir pat pazemojoši. Taču vieglāk ir pateikt, ka Bērziņš jāņem nost. Varbūt nemaz nevajadzēs noņemt, pats aiziešu

Ja reiz kāds savu ieroci met krūmos, tad citam ir iespēja to savākt. Lai izdodas!

Komentāri (61)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu