Pasaules elpa tepat kaimiņos: «Tallinn Music Week» un Māra Upmane-Holšteina (14)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aiga Rēdmane

Jau piekto gadu aprīļa sākumā «Tallinn Music Week» pulcēs visdažādāko žanru mūziķus gan no Baltijas valstīm, gan Eiropas, gan arī no Krievijas. Latviju iepriekš pārstāvējuši tādas apvienības kā «Instrumenti» un «Prāta Vētra». Šogad šis gods ticis četriem izpildītājiem - «Astro'n'out», Alisei Jostei, «Louie Fontaine & The Starlight Searchers» un «Triānas Parks».

Šogad pasākums paredzēts diezgan liels – 230 grupas no 20 dažādām valstīm uz 30 skatuvēm. Kā grupa «Astro'n'out» jūtas par iespēju piedalīties šāda mēroga festivālā?

Mēs esam ļoti priecīgi! Divus gadus iepriekš bijām braukuši turp kā delegāti, apzinājuši vidi, iepazinušies ar cilvēkiem, un katru gadu cerējām, ka arī mūs uzaicinās piedalīties, tāpēc ir ļoti liels prieks, ka tas beidzot ir noticis. Centīsimies, protams, sevi parādīt no vislabākās puses un cerēsim, ka tas vainagosies arī ar iespējām vairāk uzstāties vasarā kādos festivālos.

«Tallinn Music Week» ietvaros jums ir paredzēti divi koncerti 6. aprīlī – viens pa dienu un otrs vakarā. Kā atšķirsies abi koncerti?

Principā koncertu ideja ir līdzīga kā «Tallinn Music Week» pre-party «Palladium» – mēs gribam atrādīt jauno materiālu. Dienas koncerts ir plānots vairāk tāds akustisks un pieklusināts, bet vakara koncerts gan būs pēc pilnas programmas ar visām elektronikām. Protams, ka Igaunijā nedziedāsim latviski, ja nu vienīgi kādu gabalu tīri publikas interesei, bet tā kā ir plāns jauno albumu «Lauvas» rudenī izdot angļu valodā, tad vēlamies attiecīgo materiālu prezentēt Tallinā.

Kādi ir iespaidi par igauņu kolēģiem pēc festivāla iesildīšanas pasākuma «Palladium»?

«Sibyl Vane» man likās superīgi ar savu enerģiju! «Argo Vals» savukārt bija puiši ar pilnīgi citu noskaņu, tādi mierīgi un kosmiski, bet kopumā man, protams, bija liels prieks iepazīties ar mūziķiem un salīdzināt, jo mūzikas vides Igaunijā un Latvijā tomēr ir pilnīgi atšķirīgas.

Kādā ziņā atšķirīgas?

Igauņi ir vairāk skandināviskāki, ar modernā folka tendencēm. It sevišķi «Argo Vals» – ir viegli viņus iztēloties muzicējam pie kāda geizera Islandē. Latvijā mēs esam vēl tādi diezgan nenoteikti, mazliet ietekmējušies no «Prāta Vētras». Tai labākajā ziņā, protams. Mums nav arī tādas ekspresijas kā «Sibyl Vane», esam tādi pa vidu. Vienā pusē mums ir lietuvieši ar savu popmūziku, otrā – igauņi ar savu skandināviskumu. Ir sajūta, ka Igaunijai tomēr ir vienots skanējums, ko varētu saukt par Igaunijas skaņas brendu. Man šķiet, ka viņi vienmēr ir bijuši atvērtāki jauniem skanējumiem, ātrāk bijuši priekšā tehnoloģiju ziņā. Mēs esam kaut kas vairāk pa vidu – tādi dziesminieki, ar melodijām.

Ko sagaidāt no «Tallinn Music Week»?

Man ir interesanta Igaunijas skatuve. Jā, ir piecas igauņu grupas, kuras es zinu un kuras mani simpatizē, bet gribās izprast un iepazīties vēl vairāk – ne tikai ar grupām, bet arī ar mūzikas vidi kopumā. Mūzika tomēr ir arī prece, lai gan ikdienā muzicējot tu par to tik daudz nedomā. Šāda un līdzīga ārzemju pieredze liek aizdomāties par to, vai mēs mākam sevi pasniegt gana mūsdienīgi, vai mākam savu albumu noformēt gana mūsdienīgi, vai mākam sevi parādīt videoklipos. Man šķiet, ka ar savu jauno albumu esam diezgan pacēluši latiņu paši sev šajā ziņā. Padzīvojoties pa dažādām ārvalstu konferencēm un festivāliem, mēs esam sapratuši, ka ir svarīgas arī tās blakus lietas – sevis pasniegšana un kontaktu veidošana. Vēl šogad bija iespēja pabūt konferencē Nīderlandē, pēc kuras atbraucu mājās un domāju: «Bāc, mēs taču arī varam krāsaināk, brīvāk un radošāk!»

Tātad skatītājiem Tallinā būs iespēja redzēt un dzirdēt citādākus «Astro'n'out» nekā līdz šim?

Iepriekš mums īsti nav bijusi iespēja sevi parādīt šādos šovkeisos, bet man šķiet, ka, pirmkārt, jaunums būs tās elektroniskās noskaņas mūsu mūzikā, kas ir nākušas klāt. Tad vēl ir tādi raksturlielumi, kurus es nevaru īsti nosaukt, bet kas ir tā iepriekš pieminētā pieredze un izpratne. Tā nav vēlme noķert kaut kādu ārzemju vilcienu, bet, protams, ka mēs meklējam aktuālāku skanējumu un jaunus izaicinājumus. Varbūt, ka mēs paši jau bijām drusku noguruši no tā klasiskā poproka skanējuma. Tā pasaules elpa, ko mēs mēģinām šobrīd ielikt savā mūzikā, ir varbūt vienkārši brīvāka pieeja - nebaidīties izkāpt ārpus sava žanra un eksperimentēt. Tallinā mēs vienkārši mēģināsim pēc iespējas labāk parādīt savu jauno materiālu. Man šķiet, ka dažreiz kļūda mūziķiem ir tāda, ka viņi brauc ar domu «tagad gan mani uzreiz ieraudzīs!». Tie vienkārši būs divi forši koncerti jaunai publikai un jaunā vidē!

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu