Iegūsti informāciju par dažādām slimībām (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pacientu izglītošanas nolūkos ir radīts jauns informācijas avots – [s:44120]. Šajā vietnē var vairāk uzzināt par locītavu, muguras un zobu sāpēm, cukura diabētu. Šī lapa ir resurss, lai atrastu informāciju arī par alerģijām, astmu, C hepatītu, HIV/AIDS, onkoloģiju, osteoporozi, reimatoloģiju, sievietes veselību, kā arī sirds un asinsvadu slimībām.

Veselība svarīga ir katram cilvēkam. Vai tā ir laba vai slikta – tas atkarīgs no daudziem faktoriem. Zināšanas par slimību ir daļa no ārstēšanas, jo tādējādi ir iespējams iepazīt pretinieku un meklēt īstās metodes, kā atbrīvoties vai sadzīvot ar savu slimību.

www.MSDpacientiem.lv

Ieskatam par locītavu sāpēm

Locītavu sāpju iemesls var būt dažādas reimatoīdās slimības, piemēram, reimatoīdais artrīts, osteoartrīts, podagras artrīts, ankilozējošais spondilīts, tomēr locītavu sāpes var rasties arī traumas dēļ (sasitums, izmežģījums, sastiepums, plīsums vai pārrāvums).

Iveta, 32 gadi, reimatoīdā artrīta paciente: «Tas ir patiesi izdevīgs attaisnojums aizbildināties ar savu vecumu, lai nerūpētos par veselību. Cilvēks jau sadzird to, ko vēlas. Ja, lūk, locītavu sāpes ir vecākiem cilvēkiem, kāpēc gan man, enerģijas pilnam trīsdesmitgadniekam, būtu jāuztraucas par kaut kādām locītavu problēmām? Kad man sāka sāpēt locītavas, tieši informācija internetā mani pārliecināja, ka ir vērts doties pie ārsta reimatologa, jo draugi par manām sāpēm sacīja, ka tas tāds nieks vien ir, gan jau pārslodze, kaut ko vairāk pacilāji, noteikti pāries. Nepārgāja un es aizgāju pie ārsta. Tagad zinu, ka manas aizdomas bija patiesas un izlasītais ļoti noderēja, lai sadūšotos aiziet pie ārsta.»

http://MSDpacientiem.lv/lv/locitavu_sapes/

Jautājumi un atbildes par cukura diabētu

·Kāda ir atšķirība starp 1. un 2. tipa diabētu?

1. tipa cukura diabēts ir autoimūna saslimšana, kas bojā aizkuņģa dziedzera β šūnas, kas ražo insulīnu. Rezultātā cilvēkam neizstrādājas insulīns. 1. tipa cukura diabētu parasti diagnosticē bērniem un jauniešiem, bet tas var rasties arī vēlākā vecumā. Tā kā 1. tipa cukura diabēta gadījumā ir absolūts insulīna deficīts, vienīgais iespējamais ārstēšanās veids ir insulīna injekcijas.

2. tipa cukura diabēta gadījumā aizkuņģa dziedzera β šūnas insulīnu ražo, bet tā daudzums ir nepietiekošs vai arī šis insulīns nav spējīgs efektīvi darboties. Tā kā 2. tipa cukura diabēta gadījumā nav absolūta insulīna deficīta, insulīns organismā veidojas, tikai tas vai nu ir nepietiekošā daudzumā, vai arī nespēj darboties, līdz ar to cukura līmenis asinīs pieaug palēnām un pacientiem ilgstoši var nebūt nopietnu veselības sūdzību. Kā galvenie riska faktori 2. tipa cukura diabēta attīstībai tiek minēti liekais ķermeņa svars, aptaukošanās un nepietiekama fiziskā aktivitāte jeb mazkustīgs dzīvesveids. 2. tipa diabētu parasti ārstē gan ar veselīgu uzturu un piemērotu ikdienas fizisko aktivitāti, gan ar medikamentiem, kas normalizē cukura līmeni asinīs. Dažreiz var būt nepieciešamas arī insulīna injekcijas.

·Kā diagnosticē diabētu?

Cukura diabētu diagnosticē, nosakot glikozes līmeni tukšā dūšā venozo asiņu plazmā. Cukura diabēta diagnozi nevar formulēt, pamatojoties tikai uz vienu reizi veiktu glikozes līmeņa asinīs analīzi vai analīzi, kas veikta ar glikometru. Ja, veicot laboratorijā analīzes, ir konstatēts, ka ir paaugstināts glikozes līmenis asins plazmā, tad citā dienā ir jāveic tukšā dūšā atkārtota asins analīze vai orālais glikozes tolerances tests (OGTT). OGTT metodika: pacients tukšā dūšā 3-5 minūšu laikā izdzer 75g glikozes, kas izšķīdināta 250–300ml ūdens. Glikozes līmeni nosaka tukšā dūšā un pēc 2 stundām pēc glikozes šķīduma izdzeršanas venozo asiņu plazmā. Analīzes jāveic laboratorijā. Ārsts, pamatojoties uz glikozes līmeņa asinīs analīzēm un cukura diabētam raksturīgajiem simptomiem, riska faktoriem un komplikācijām, diagnosticē pacientam cukura diabētu.

http://MSDpacientiem.lv/lv/diabets/

Kāpēc sāp zobi?

Zobu sāpju sākotnējais iemesls visbiežāk ir kariess jeb, ikdienas valodā runājot, caurumi zobos, kā arī plaisas zobos – tās var būt pat mikroskopiskas, tomēr radīt sāpes. Tāpat zobu sāpju iemesls ir atsegušās zobu saknes, smaganu vai zoba apkārtējo audu iekaisums, svešķermeņi starp zobiem un smaganām. Sāpes zobu un žokļu rajonā attīstās arī tad, ja ir bijusi kāda zoba vai pat sejas trauma, ja ir žokļa locītavu slimības vai košanas muskuļu spazmas.

http://MSDpacientiem.lv/lv/zobu_sapes/

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu