Fukušimā konstatēta jauna radioaktīva ūdens noplūde (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Fukušimas atomelektrostacijā konstatēta jauna radioaktīva ūdens noplūde, paziņoja Fukušimas AES apsaimniekotājs «Tokyo Electric Power Company» (TEPCO).

Kodolreaktoru dzesēšanai izmantotais ūdens ar radiācijas piesārņojumu noplūdis no «Daiichi» kodolstacijas zemē. Pēc TEPCO sacītā radioaktīvais ūdens visdrīzāk nav ieplūdis jūrā.

Piektdien TEPCO atklāja, ka no viena no septiņiem pazemes ūdens rezervuāriem varētu būt noplūdušas līdz 120 tonnas radioaktīva ūdens.

Piektdien arī uz laiku pārstāja darboties viena no izlietotās kodoldegvielas dzesēšanas sistēmām, izgaismojot grūtības smagi cietušās AES bojājumu novēršanā.

11.martā apritēja divi gadi, kopš Japānu satricināja spēcīga zemestrīce, kurai sekoja katastrofāls cunami.

Fukušimas atomelektrostacijā pēc zemestrīces pilnībā sabojājās dzesēšanas sistēmas, kā dēļ notika kodolreaktoru serdeņu kušana un radioaktīvo materiālu noplūšana vidē, izraisot pasaulē nopietnāko kodolkatastrofu kopš Černobiļas atomelektrostacijas sprādziena 1986.gadā.

TEPCO norāda, ka gruntsūdeņu pieplūde apgrūtina Fukušimas atomelektrostacijas sakopšanu un var aizkavēt bojāto reaktoru izkusušo degvielas stieņu savākšanu.

Divus gadus pēc katastrofas simtiem tonnu gruntsūdeņu ik dienu ieplūst bojātajās reaktoru ēkās un sajaucas ar ūdeni, kas joprojām tiek iepludināts reaktoros caur improvizētu dzesēšanas sistēmu.

Aprīkojuma bojājumu un augstās radiācijas dēļ piesārņotais ūdens ir sevišķi sarežģīti risināma problēma.

«Ik dienas ir aptuveni 400 tonnas gruntsūdeņu,» noradīja TEPCO pārstāvis, piebilstot, ka šo jautājumu ir būtiski atrisināt.

TEPCO būvē apvadu sistēmu, cerot apturēt gruntsūdeņu ieplūšanu ēkās.

Japānas valdība ceturtdien deva rīkojumu TEPCO līdz jūnijam pārskatīt savu plānu Fukušimas AES sakopšanai, kas, domājams, ilgs 30 līdz 40 gadus.

Eksperti lēš, ka reaktoru slēgšana varētu izmaksāt vismaz 100 miljardus ASV dolāru (aptuveni 540 miljardus latu).

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu