FM nodokļu politikas jomā noteikusi vairākus mērķus (19)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo, R.Oliņš

Finanšu ministrija (FM) nodokļu politikas jomā noteikusi vairākus mērķus - stabili ieņēmumi valsts un pašvaldību funkciju finansēšanai, nodokļu likmju stabilitāte un prognozējamība, tautsaimniecības konkurētspēja un sociālais taisnīgums nodokļu sistēmā, aģentūru LETA informēja ministrijā.

FM sagatavojusi materiālu par nodokļu politikas mērķiem, pamatprincipiem un sasniedzamajiem rezultātiem 2013.-2016.gadā.

Nosakot nodokļu politikas sasniedzamos rezultātus 2013.-2016.gadam, paredzēts, ka nodokļu ieņēmumi ir aptuveni viena trešdaļa no iekšzemes kopprodukta līmeņa, tiek saglabāta stabilitāte nodokļu politikā, kopējā nodokļu bāze un nodokļu pamatlikmes uzturot iepriekš noteiktajā līmenī, tiek samazināta izvairīšanās no nodokļu samaksas. Paredzēts darbaspēkam un kapitāla ieplūdei pievilcīgs un reģionā konkurētspējīgs nodokļu regulējums. Sasniedzamie rezultāti ietver arī to, ka samazinās darbaspēka nodokļu slogs, it sevišķi zemāk atalgotajiem darbiniekiem un strādājošajiem ar bērniem, kā arī tiek vienkāršotas nodokļu saistību izpildes prasības, samazinot tam patērēto laiku un novēršot dažādas interpretācijas iespējas.

Nodokļu pamatfunkcija ir nodrošināt publisko izdevumu finansēšanu, tomēr tie tiek izmantoti arī ienākumu pārdalei un stimuliem dažādu mērķu sasniegšanai, tāpēc FM definējusi galvenos pamatprincipus, ko ņem vērā, izstrādājot konkrētus risinājumus. Pamatprincipi ir ieņēmumu pietiekamība, efektivitāte, taisnīgums, vienkāršība, aktualitāte, terminēti nodokļu atvieglojumi, kā arī savlaicīgums.

FM atbildībā ietilpst nodokļu ieņēmumu prognožu veidošana valsts budžeta likumprojektam par visiem nodokļu veidiem. Attiecībā uz Dabas resursu nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām FM piedalās jauno iniciatīvu izvērtēšanā, pamatojoties uz FM nodokļu politikas stratēģijā noteiktajiem pamatprincipiem.

«Nodokļu politika ir instruments sociālās nevienlīdzības mazināšanai, kas ir viena no galvenajām valdības prioritātēm. Risinājumiem ir jābūt vienkāršiem, saprotamiem un taisnīgiem, lai ieguvumus no valsts izaugsmes visdrīzākajā laikā sajustu ikkatrs Latvijas iedzīvotājs, it sevišķi strādājošas ģimenes ar bērniem un iedzīvotāji ar zemākiem ienākumiem,» atzīmē finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu