Izstrādāta kadastrālo vērtību bāze 2014.gadam; lielākais pieaugums lauku nekustamo īpašumu grupā (52)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Nagliņš/LETA

11.aprīlī, valsts sekretāru sanāksmē tiek izsludināts Ministru kabineta noteikumu projekts «Noteikumi par kadastrālo vērtību bāzi 2014.gadam». Plānots, ka tas stāsies spēkā ne vēlāk kā šā gada 15.jūnijā.

Dzīvojamās apbūves nekustamo īpašumu grupā kadastrālo vērtību bāze 2014.gadā pieaugs par 3,9%, sabiedriskās un komerciālās apbūves grupā - par 3,8%, lauku grupā - par 12,7%, bet rūpniecības apbūves grupā - par 1,7%.

Visplašākās izmaiņas 2014.gada bāzes vērtībās ir lauku nekustamo īpašumu grupā, kur izmaiņas ir teju visās pašvaldību lauku teritorijās, norāda Valsts zemes dienests (VZD). Pēc bāzes vērtību pārskatīšanas lauksaimniecībā izmantojamo zemju kadastrālās vērtības 2014.gadā joprojām būs vidēji par 40% zemākas nekā 2011. un 2012.gada nekustamā īpašuma tirgus darījuma cenas.

Kadastrālā vērtība tiek noteikta masveida vērtēšanā un tiek balstīta uz tirgus vērtību, tāpēc, pieaugot tirgus vērtībai, pieaug arī kadastrālā vērtība, informē VZD. Tādēļ 2013.gadā lauksaimniecībā izmantojamās zemes kadastrālā vērtība vidēji augusi par 10%, bet 2014.gadā jau gandrīz par 12,7%.

Dzīvojamās apbūves nekustamo īpašumu grupā kadastrālās vērtības īpašumiem nemainās, un atsevišķās zonās 2014.gadā būs vērtību samazinājums, tomēr vairāku pašvaldību atsevišķās zonās 2014.gadā gaidāms vērtību pieaugums. Visievērojamākie bāzes vērtību pieaugumi ir Rīgas pilsētā - 34 vērtību zonās pilsētas centrālajā daļā, kā arī Jūrmalā 14 vērtību zonās - dārgākajā piejūras teritorijā. Šajās teritorijās ir cenu pieaugums un spēkā esošās kadastrālās vērtības būtiski atpaliek no darījumu cenām, norāda VZD.

Saskaņā ar četru gadu ciklu sabiedriskā un komercapbūves nekustamo īpašumu grupā aktualizēts vērtību zonējums. Šogad sīkāk sadalīts komercobjektu apbūves zonējums - kopumā izdalītas 240 jaunas zonas -, un zonu skaits pieaudzis gan lielajās, gan mazajās pilsētās, gan lauku teritorijās. Lielākais jauno zonu skaits ir tādās pašvaldībās kā Mārupes novads (12 zonu vietā - 19), Ķekavas novads (deviņu zonu vietā - 21 zona), savukārt vislielākais bāzes vērtību pieaugums ir Rīgas pilsētā.

Rūpniecības apbūves nekustamo īpašumu grupā izmaiņu ir vismazāk - kadastrālās vērtības ir paaugstinātas atsevišķas teritorijās saistībā ar vispārējo vērtību palielinājumu - Rīgas centrālajā daļā, Jūrmalā un Pierīgā. Vērtības palielinātas zonās, kas nav izteiktas ražošanas teritorijas, informē VZD.

Komentāri (52)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu