«Arco Real Estate»: Jaunu dzīvokļu ēku būvniecība Pierīgā tuvāko piecu gadu laikā nav gaidāma (13)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Patlaban ir vispiemērotākais brīdis iegādāties jaunu mājokli Pierīgā, pērkot zem reālās tirgus cenas - ņemot vērā šī brīža augstās būvizmaksas, jo šādu mājokļu piedāvājums strauji sarūk, un jaunu objektu būvniecība, visdrīzāk, tuvāko piecu gadu laikā nav sagaidāma, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja nekustamā īpašuma kompānijas «Arco Real Estate» Pārdošanas nodaļas vadītāja Ieva Jansone.

Uzlabojoties ekonomiskajai situācijai, neskatoties uz sliktajiem demogrāfijas rādītājiem, Latvijā ir jaunu mājokļu pieprasījums. Ņemot vērā, ka izteikta mērķauditorija jauno projektu iegādē ir jaunās ģimenes, viņu vēlmi un iespējas nopirkt nekustamo īpašumu ierobežo vairāki faktori, skaidro Jansone.

Lai projekts būtu konkurētspējīgs šai mērķauditorijai, kā svarīgākos faktorus var izcelt - cena, bankas finansējums, vide, funkcionāls plānojums, ekspluatācijas izmaksas, infrastruktūra. Prasībām atbilstošs raksturīgākais īpašums ir gaišs trīsistabu dzīvoklis, kopējā platība 65 kvadrātmetri, balkons pieci kvadrātmetri, finansējums bankā līdz 90%, plaša, zaļa un iekopta piemājas teritorija ar bērnu laukumu, netālu bērnudārzs, skola, veikals, sabiedriskais transports un citi.

Jansone norāda, ka vislielākais jauno mājokļu pieprasījums ir Rīgas populārākajos mikrorajonos, kur koncentrējas vislielākā daļa Latvijas aktīvo un darbspējīgo iedzīvotāju, bet, ņemot vērā sīvo konkurenci un ierobežoto piedāvājumu, kas patlaban jau veicina cenu pieaugumu šajā segmentā, kā lieliska alternatīva iegādei ir jaunie projekti, kas atrodas bijušajā Rīgas rajona teritorijā, īpaši attīstītākajos rajona centros, tādos kā Mārupe, Baloži, Salaspils, Ādaži, Inčukalns, Ķekava, Sigulda, Olaine.

«Visas šīs vietas atrodas ne vairāk kā 50 kilometru attālumā no Rīgas centra un ir ar attīstītu infrastruktūru, un it īpaši - ar ērtu sabiedriskā transporta nodrošinājumu, kas paver iespējas savienot darba vietu Rīgā ar dzīvesvietas izvēli ārpus pilsētas,» sacīja Jansone.

Viņa piebilda, ka konkurētspējīga cena ir galvenais faktors, kas nosaka lēmumu iegādāties mājokli ārpus Rīgas. Ja Rīgā mikrorajonos ekonomiskās klases jaunajos projektos cenas ir vidēji no 950 līdz 1500 eiro (665 līdz 1050 latiem) par kvadrātmetru, tad ārpus Rīgas piedāvātajos projektos cenas atkarībā no piedāvātā apdares līmeņa ir robežās no 500 līdz 1100 eiro (350 līdz 770 latiem) par kvadrātmetru.

Jansone piebilda, ka patlaban jaunu projektu būvniecība Pierīgā augsto būvizmaksu dēļ - ap 800 līdz 1000 eiro (560 līdz 700 latiem) par kvadrātmetru - nav īpaši izdevīga attīstītājiem, tāpēc piedāvājumu veido iepriekšējos gados būvētie jaunie projekti, kas patlaban tirgū atgriezušies pārdošanā no bankām vai to meitasuzņēmumiem.

Patīkams izņēmums ir, piemēram, daudzdzīvokļu ēka Ādažos, Ūbeļu ielā 13, kur, apvienojoties vairākiem uzņēmējiem, ēka tika iegādāta no bankas kopumā, un, veicot iekšējās apdares darbus, tiek piedāvāti tirgū 123 jauni izremontēti dzīvokļi. Arī Salaspilī kompānija «Maijava» (NCH uzņēmumu grupas saistītais uzņēmums), iegādājoties izsolē jaunbūvi Griezes ielā 17, veicot ēkai nopietnu uzlabošanu, piedāvā iegādei 30 dzīvokļus gan ar pabeigtu, gan balto apdari pēc klienta izvēles, informēja Jansone.

Arī vairākas bankas un to meitasuzņēmumi, analizējot pieprasījumu, ir nonākušas pie secinājuma, ka investori un attīstītāji rindā nestāv, lai iegādātos atsavinātos jaunos projektus kopumā, un tāpēc arī veic šajos projektos iekšējos apdares darbus un/vai citus uzlabošanas darbus un piedāvā klientiem iegādei, skaidroja Jansone. Lielākais piedāvājums ir «Swedbank» grupas uzņēmumam «Ektornet», arī «DNB bankas» uzņēmums «Salvus» piedāvā dzīvokļus iegādei Baložos un Olainē.

«Tās bankas, kas neveic īpašus uzlabojumus atsavinātajos projektos, neskatoties uz konkurētspējīgo cenas piedāvājumu, nevar lepoties ar augstiem pārdošanas rezultātiem, jo klienti ir kļuvuši izglītotāki un prasīgāki pret nekustamā īpašuma kvalitāti un sagaidāmajiem riskiem,» sacīja Jansone.

Piemēram, ļoti vilinošs liekas piedāvājums iegādāties īpašumu - trīsistabu dzīvokli ar lielu 90 kvadrātmetru platību, ar nepabeigtu apdari, par 800 eiro (560 latiem) par kvadrātmetru, kas ir ļoti konkurētspējīga kvadrātmetra cena. Tomēr pārdošanas gala summa ir tikpat liela, cik trīsistabu dzīvoklim ar mazāku platību un pabeigtu iekšējo apdari, bet augstāku kvadrātmetra cenu. Pirmajā gadījumā papildus jāinvestē līdzekļi apdares darbu veikšanā, jāmaksā lieli komunālie maksājumi par lielāku dzīvojamo platību, skaidroja Jansone.

«Ekonomiskās klases dzīvokļiem nosacīti prioritāra ir pabeigta iekšējā apdare. Tomēr atsevišķos projektos varam vērot, ka cilvēki Pierīgā labprāt pērk arī dzīvokļus baltās apdares stadijā un iekšējo remontu pēc iegādes veic paši. Tomēr, ja vēlas saņemt pēc iespējas lielāku finansējumu no bankas, ieteiktu izvēlēties mājokli ar pabeigtu apdari, jo tā vērtība būs augstāka un banka var finansēt lielāku summu no vērtējuma (līdz 90%), kā arī pēc iegādes var sākt mājokļa ekspluatāciju, nevis vēl veikt ilgstošus remontdarbus,» piebilda Jansone.

Plānojuma ziņā pieprasītākie ir trīsistabu dzīvokļi ar dzīvojamo platību robežās no 60 līdz 75 kvadrātmetriem. Ekonomiskāki ir divistabu dzīvokļi ar platībām robežās no 45 līdz 60 kvadrātmetriem. Neliels ir četristabu dzīvokļu piedāvājumu skaits ar optimālu platību līdz 100 kvadrātmetriem. Vienistabas (studio) dzīvokļi nav īpaši pieprasīti potenciālās mērķauditorijas vidū, ko pierāda vairākos Pierīgas projektos ilgstoši brīvi pieejamie objekti, informēja Jansone.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nepalaid garām
Uz augšu