Būvnieks: Izglītībā kā prioritāte jāizvirza prakses iespējas būvniecībā un enerģētikā (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Izglītības un zinātnes ministrijai savos reformu plānos kā prioritāte jāizvirza prakses iespējas tajās profesijās, kas saistītas ar būvniecību, enerģētiku, nodrošinot, lai absolventu praktiskā sagatavotība būtu pēc iespējas augstāka, biznesa portālam «Nozare.lv» atzina energoceltniecības kompānijas SIA «RECK» valdes priekšsēdētājs Viesturs Kaģis.

Kaģis atzina, ka Latvijas būvniecības problēma patlaban ir kvalificēts darbaspēks - cilvēki ar atbilstošu diplomu un pieredzi vienlaikus. Pēc viņa teiktā, darba tirgū patlaban ir grūti atrast pieredzējušus un kvalificētus darbiniekus, savukārt augstskolu absolventiem trūkst atbilstošu praktisko iemaņu, lai uzreiz pēc studijām varētu pilnvērtīgi iesaistīties energoceltniecības darba tirgū.

«Viens no strādājošo deficīta iemesliem ir zināms - daļa speciālistu devušies peļņā uz citām valstīm, taču ir arī daļa, kam trūkst nepieciešamās motivācijas strādāt savā nozarē. Lai veicinātu studentos vēlmi pēc absolvēšanas strādāt izvēlētajā profesijā, ir svarīgi sniegt iespēju jauniešiem gūt kvalitatīvu pieredzi jau studiju laikā, kas patlaban no augstskolām netiek pietiekami nodrošināta. Tieši praksē ir iespēja saprast, kurā virzienā attīstīt un pilnveidot savas profesionālās iemaņas, kā arī, galvenais, gūt reālu pieredzi un līdz ar to studentam kļūt konkurētspējīgākam darba tirgū,» uzskata uzņēmējs.

Kā vienu no iemesliem absolventu praktisko zināšanu trūkumam Kaģis minēja Latvijas izglītības sistēmu, kas neparedz daudzām tehniskajām izglītības programmām reālu darba praksi. Nereti, trīs gadus mācoties augstākajā mācību iestādē, students ne reizi nav redzējis būvlaukumu, līdz ar to viņam nav izpratnes par reālo darbu.

«Inženiertehniskā izglītība ir jābalsta vairāk praktisko apmācību virzienā, ciešāk sadarbojoties ar uzņēmumiem. Jaunieši jāmotivē jau studiju sākumā iesaistīties praksē, lai tie iegūtās zināšanas varētu arī praksē izmantot. Paši vērtīgākie un zinošākie elektromontieri un inženieri savas profesionālās gaitas ir sākuši no pašiem pamatiem, apgūstot darbu objektos un iegūstot vērtīgas zināšanas no pieredzējušiem kolēģiem. Esam novērojuši, ka praktiskās iemaņas un zināšanas augstākā līmenī ir jauniešiem, kas apgūst profesiju profesionāli tehniskajās skolās,» uzsvēra Kaģis.

SIA «RECK» darbojas energoceltniecības nozarē, sniedzot elektromontāžas pakalpojumus. «RECK» apkalpo elektroietaises, elektrolīnijas, transformatoru punktus, kabeļu līnijas, spriegumā no 0,4 līdz 330 kilovoltiem. Kompānija arī nodrošina elektroapgādes ārējo tīklu izbūvi, avārijas seku likvidāciju un apakšstaciju apkalpošanu.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu