Aptur vērienīgu krāpšanas shēmu; aizturēti uzņēmēji (114)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde aprīļa beigās apturējusi ar naftas produktu apriti saistītu uzņēmumu noziedzīgu darbību. Kopumā uzņēmumi valstij izkrāpuši 6,9 miljonus latu.

Kā portāls «Apollo» uzzināja VID, veicot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību, Finanšu policijas izmeklētājiem izdevās apturēt trīs personu grupas, kas pagājušajā gadā un šogad darbojās ar mērķi nemaksāt valsts budžetā nodokļus un legalizēt finanšu līdzekļus lielā apmērā, izmantojot savā valdījumā esošus uzņēmumus, kā arī šo uzņēmumu dokumentus, zīmogus, juridisko personu rekvizītus, bankas kontus, fizisko personu datus.

Apturētajās shēmās darbojās vairākas ar naftas produktu vairumtirdzniecību saistītu uzņēmumu atbildīgās amatpersonas un ar tām saistītas personas, kuras Latvijā ieveda degvielu, bet, lai nemaksātu pievienotās vērtības nodokli (PVN), veica priekšnodokļa atskaitīšanu par faktiski nenotikušām preču iegādēm.

Rezultātā PVN, ko ikviena privātpersona samaksā degvielas uzpildes stacijā par uzpildīto degvielu, nonāca nevis valsts budžetā, bet shēmā iesaistīto uzņēmumu faktisko vadītāju rīcībā. Šādā veidā ievestā degviela tirgū tiek piedāvāta par ievērojami lētāku cenu, kas izkonkurē godprātīgos nodokļu maksātājus, šajā gadījumā – naftas produktu tirgotājus, kuri godprātīgi pilda nodokļu saistības.

Saistībā ar noziedzīgo grupu darbībām VID Finanšu policija 3.aprīlī, 22.aprīlī un 23.aprīlī ierosināja trīs kriminālprocesus saskaņā ar Krimināllikuma 177.panta 3.daļā, 195.panta 3.daļā un 218.panta 3.daļā minētajām noziedzīgo nodarījumu pazīmēm - par darbībām, organizējot krāpšanu, izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izmantojot vairāku uzņēmumu rekvizītus.

Minēto kriminālprocesu ietvaros VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji kopumā veica 40 kratīšanas Rīgā, Ogrē, Jelgavā, Liepājā un Dobelē noziedzīgās shēmas dalībnieku dzīvesvietās, birojos un automašīnās, kā arī kriminālprocesā iesaistīto uzņēmumu, kam ir izsniegtas speciālās atļaujas (licences) noliktavas turētāja darbībai ar akcīzes precēm, degvielas, biodegvielas un naftas produktu naftas bāzēs.

Kratīšanu laikā atsavināti grāmatvedības dokumenti, datori un virkne citu izmeklēšanai nozīmīgu dokumentu.

Kopumā noziedzīgajos grupējumos bija iesaistītas 14 fiziskas personas (četri organizatori, trīs līdzizdarītāji un septiņi atbalstītāji) un vairāk nekā 90 juridiskās personas, no kurām saskaņā ar šobrīd izmeklēšanas gaitā noskaidroto 26 bija reāli strādājoši uzņēmumi (patiesā labuma guvēji), bet 70 - fiktīvi uzņēmumi.

Par aizdomās turētām atzītas 10 personas, tajā skaitā četri organizatori un trīs atbalstītāji, kam piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, savukārt vienam līdzizdarītājam Jelgavas tiesa piemērojusi apcietinājumu, bet diviem citiem līdzizdarītājiem – ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus.

Kriminālprocesu ietvaros šobrīd ir arestēti finanšu līdzekļi vairāk kā 12 norēķinu kontos Latvijas kredītiestādēs; informācija par precīzu arestēto naudas līdzekļu apjomu no kredītiestādēm vēl nav saņemta.

VID Finanšu policijas pārvaldes vadība izsaka pateicību visu iesaistīto Valsts policijas struktūrvienību un īpaši Rīgas pašvaldības policijas Centra pārvaldes, Operatīvās vadības un drošības uzraudzības pārvaldes amatpersonām, Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Pretterorisma vienības «Omega» un Prevencijas pārvaldes amatpersonām un darbiniekiem par profesionālo un operatīvo palīdzību izmeklēšanas gaitā un operatīvo pasākumu realizēšanā.

Komentāri (114)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu