Pieaug Krievijas uzņēmēju interese par mākoņdatošanas pakalpojumiem Latvijā (15)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas uzņēmēji aizvien vairāk izmanto mākoņdatošanas pakalpojumus ārvalstīs, arī Latvijā, kas ļauj pasargāt svarīgus datus, kā arī samazināt ieguldījumus savā datorsistēmā.

Krievijas policijai ir plašas pilnvaras konfiscēt uzņēmumu datoraprīkojumu, iedvešot kompānijām bailes no likumsargu reidiem.

Kā aģentūrai AFP stāstīja kāds uzņēmējs, kādā dienā Krievijas policija ieradās kompānijas birojā Maskavā, nopratināja visus darbiniekus un dažas stundas vēlāk devās prom, paņemot līdzi visus datorus.

«Tā bija milzīga problēma. Mums nebija nekādu datu kopiju. Nedēļu nevarējām strādāt, jo visi mūsu faili bija prom un mums pat nebija e-pasta,» skaidroja uzņēmējs, kuram tā arī netika izvirzītas nekādas apsūdzības.

Tomēr uzņēmējs uzskata, ka viņam paveicies, jo pēc nedēļas uzņēmums atguvis datorus, nemaksājot nevienam.

Mākoņdatošana un virtuālās datu platformas piedāvā jaunas iespējas mazināt šādu risku, uzglabājot datus kādā ārvalstī.

«Viņi vēlas aizsargāt datus no valdības iejaukšanās un konkurentiem,» aģentūrai AFP sacīja kāds Latvijas IT eksperts, kas vēlējās palikt anonīms. «Vienkāršākais veids ir izvest pamatdatus vai vismaz kopiju ārpus Krievijas.»

Pēc «Fast Market Research» aplēsēm, Krievijas IT izdevumi 2013.gadā pieaugs par 11% līdz 24,4 miljardiem ASV dolāru (13,15 miljardiem latu).

Mākoņskaitļošana no IT izdevumiem veido salīdzinoši nelielu daļu, taču tā pieaug. Pēc tirgus izpētes kompānijas IDC aplēsēm, 2011.gadā izdevumi par mākoņdatošanu Krievijā veidoja 120 miljonus ASV dolāru, taču šī summa pieaug vidēji par 50% gadā.

Viens no lielākajiem uzņēmumiem, kas apkalpo Krievijas klientus, ir SIA «Digitālās ekonomikas attīstības centrs» (DEAC), kā apgrozījums pagājušā gadā pieaudzis par 46%, realizējot vairāk nekā 500 projektus Krievijā, Ukrainā un Baltkrievijā.

DEAC izveidojis datu centrus vairākās Eiropas valstīs, lai mazinātu tehnisku problēmu izraisītus ģeogrāfiskus riskus, kā arī lai nodrošinātu platformu klientiem, kas vēlas paplašināt savas aktivitātes tuvāk patērētājiem.

Klientiem, kas vēlas maksimālu fizisku drošību, DEAC piedāvā pārveidotu padomju armijas bunkuru, kurā 12 metrus dziļā pazemē izvietoti modernākie serveri.

«Krievijas kompānijas ļoti satraucas par slepenību,» aģentūrai AFP skaidroja Latvijas IT eksperts, paužot pārliecību, ka Krievijas klientu galvenā motivācijā ir drošības apsvērumi, nevis izmaksas.

«Ir pieprasījums pēc mazākiem privātiem datu centriem, jo viņi uzskata, ka tie ir diskrētāki un viņi nevēlas atrasties vienā vietā ar saviem konkurentiem,» skaidroja eksperts.

Šie apsvērumi Latvijas kompānijām nodrošina nišu tirgū, kurā dominē lielas globālās un Krievijas kompānijas.

Latvija arī Krievijas pilsoņiem ir ērta vieta uzņēmējdarbībai, jo valstī pārvalda krievu valodu, vairums banku cīnās par Krievijas klientu piesaisti un apmaiņā par salīdzinoši nelielām investīcijām Krievijas pilsoņi var iegūt uzturēšanās atļauju Eiropas Savienībā (ES).

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu