Sievietēm iespēja pārbaudīt krūtis mobilajā mamogrāfā (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Trešdien, 15. maijā, kampaņas «Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!» ietvaros laikā no plkst. 10:00 līdz plkst. 18:00 pie t/c Origo būs mobilais mamogrāfs, kur sievietes varēs veikt krūts vēža skrīningu. Sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem valsts apmaksā krūts pārbaudi reizi divos gados. Īpaši uzsverams, ka sievietēm obligāti līdzi ir jāņem Nacionālā veselības dienesta (NVD) vēstule – tad pārbaude ir bez maksas. Ar ārsta nosūtījumu – pacienta līdzmaksa ir 2 lati. Bez vēstules un nosūtījuma šī pārbaude ir maksas pakalpojums. Ja vēstule ir pazaudēta, jāzvana uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001234, lai noskaidrotu savas vēstules numuru.

Papildu datumi, kad mobilais mamogrāfs būs Rīgā, – 18. maijā pie t/p Alfa laikā no plkst. 10:00 līdz plkst. 18:00 un 25. maijā pie Brīvības pieminekļa gājiena «Ejam kopā, lai dzīvotu!» ietvaros.

Pārbaužu noteikumi:

  • Sievietēm, kuras ir saņēmušas uzaicinājuma vēstuli no Nacionālā veselības dienesta valsts skrīninga programmas ietvaros izmeklējums ir BEZ MAKSAS
  • Ar ģimenes vai ārstējošā ārsta norīkojumu – pacienta līdzmaksājums ir 2 LVL
  • Ar ģimenes ārsta vai ārstējoša ārsta norīkojumu, kuram NAV līgumattiecību ar Nacionālo veselības dienestu, izmeklējums ir par maksu (27,50 LVL)

Krūts vēzis ir biežākā vēža forma sievietēm. Taču tas ir arī viens no labāk izpētītajiem vēža veidiem. Savlaicīgi atklājot, iespējama krūts vēža sekmīga ārstēšana.

Kampaņa «Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!» ir īpaši vērsta, lai uzrunātu sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem. Ik gadu gandrīz 200 000 sieviešu šajā vecumā saņem valsts nosūtītu uzaicinājuma vēstuli veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi bez maksas. Realitātē tikai ~30% sieviešu veic mamogrāfiju. Tas ir kritiski maz, ņemot vērā, ka paaugstināts krūts vēža saslimšanas risks ir tieši sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem.

www.mamografija.lv

www.pārbaudikrūtis.lv

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu