Saeimas apakškomisija atbalsta priekšlikumu ar nekustamā īpašuma nodokli aplikt nepienācīgi apsaimniekotas būves (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Saeimas Nodokļu politikas apakškomisijas deputāti otrdien atbalstīja ierosinājumu ar nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) aplikt būves, kam patlaban nodokli nepiemēro, bet kuras netiek pienācīgi apsaimniekotas - ir sabrukušas, vidi degradējošas un cilvēku drošību apdraudošas.

Apakškomisijas atbalstītais priekšlikums paredz, ka NĪN piemēros, ja nekustamais īpašums netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, ja pašvaldība to ir noteikusi savos saistošajos noteikumos, kas publicēti līdz pirmstaksācijas gada 1.novembrim.

Šī priekšlikuma pieņemšana atļautu aplikt ar paaugstinātas likmes NĪN objektus, kuriem līdz šim tas netika piemērots. Šādi objekti ir grausti, kas ir dzīvojamo māju palīgēkas, fiziskām personām piederošas inženierbūves, kuras netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, neiznomātas un neizīrētas, reliģiskajām organizācijām piederošas dzīvojamās mājas vai valsts aizsargājami kultūras pieminekļi.

Iecerēts, ka šādiem graustiem, izvērtējot katru konkrēto situāciju, pašvaldības varēs piemērot nodokļa paaugstināto likmi 3% apmērā no kadastrālās vērtības. Ja šādai būvei vairs nebūs nekādas vērtības, tad nodokļa aprēķinā ņems vērā zemes vērtību.

Iepriekš atbalstu šai iniciatīvai apakškomisijas sēdē pauda arī Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji, savukārt Finanšu ministrijas pārstāvji bija skeptiski.

Šo priekšlikumu paredzēts iesniegt likumprojektam «Par nekustamā īpašuma nodokli», kuru vērtēs parlamenta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu