Universālveikalā «Stockmann» bez maksas varēs izmērīt asinsspiedienu un pulsu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šodien no plkst.16 līdz 19 universālveikalā «Stockmann» ikvienam būs iespēja bez maksas izmērīt asinsspiedienu un pulsu, kā arī konsultēties ar speciālistiem par insulta profilaksi, aģentūru LETA informēja biedrības «ParSirdi.lv» vadītāja Inese Mauriņa.

Pasākums veltīts aizvadītajai Eiropas insulta dienai, ko Latvijā atzīmēja vakar, 14.maijā. To organizē biedrība «Par Sirdi.lv», Latvijas Neirologu biedrība un Latvijas Kardiologu biedrība.

Kā ziņots, katru gadu Latvijā slimnīcās nonāk ap 8000 cilvēku ar insultu - ik dienu slimība atņem dzīvību septiņiem cilvēkiem.

Pacientu biedrības «ParSirdi.lv» maijā veiktā aptauja atklāj, ka Latvijas iedzīvotājiem ir ļoti augsts pašnovērtējums, vērtējot savas zināšanas par insultu, taču, lūgti spontāni minēt vismaz vienu insulta pazīmi, 44% no gandrīz 1000 aptaujātajiem nespēja nosaukt nevienu.

Kardiologi un neirologi atgādina, ka insults ir pēkšņs smadzeņu bojājums, kas visbiežāk attīstās asinsvada nosprostojuma jeb trombu dēļ, bet retāk asinsvada plīsuma dēļ. Mediķi uzsver, ka slimība ir novēršama un tai nav jābūt letālai, bet svarīgi ir laicīgi vērsties pie ārsta, lai saprastu, vai pastāv insulta risks, kā arī prast slimību atpazīt, ja tā tomēr ir skārusi, lai laicīgi izsauktu mediķus un saņemtu palīdzību.

Pasaulē insultu katru gadu pārcieš aptuveni 15 miljoni cilvēku, no tiem pieci miljoni kļūst atkarīgi no citiem, bet vēl pieci miljoni mirst. Latvijas mediķi mudina atcerēties, ka insulta galvenās pazīmes ir vienpusējs ķermeņa vājums vai kustību zudums, šķība seja, vienpusējs notirpums, kustību koordinācijas traucējumi un reibonis, nespēja runāt un saprast teikto, kā arī redzes traucējumi ar dubultošanos un reiboņiem. Šie simptomi attīstās pēkšņi un strauji.

Ja radušās aizdomas par insultu, speciālisti aicina nekavējoties izsaukt ātro palīdzību, zvanot uz tālruni 113, jo svarīga ir katra minūte.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu