Kā atvieglot šķiršanās sāpes (45)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/83905817@N08/ http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en

Bēdīgu dziesmu klausīšanās palīdz pārvarēt šķiršanās sāpes, jo tās nomierina tikpat labi kā izraudāšanās uz drauga pleca, noskaidrojuši zinātnieki.

Britu mūziķis Eltons Džons reiz dziedāja, ka «skumjas dziesmas» ir labākās zāles attiecību izjukšanas gadījumā, taču tagad tam atrasts zinātnisks pamatojums.

Jauns starptautisks pētījums noraidījis pieņēmumu, ka skumju brīžos vislabāk klausīties enerģisku mūziku vai skatīties smieklīgas filmas. Patiesībā vajagot klausīties tādu mūziku, kas sakrīt ar tā brīža noskaņojumu, lai identificētos ar to.

«Estētiska baudījuma sniegtās emocijas ir svarīgas, lai mēs būtu laimīgi,» sacīja pētījuma līdzautors doktors Stīvens Palmers no Kalifornijas universitātes. «Tāpat kā līdzjūtīgs draugs, mūzika, filmas, gleznas un romāni, kas sakrīt ar mūsu pašreizējo noskaņojumu, sniedz mierinājumu šķiršanās laikā.»

Pētījuma dalībniekus nostādīja dažādās nepatīkamās situācijās un lūdza novērtēt dusmu pilnu mūziku salīdzinājumā ar priecīgajām vai nomierinošajām melodijām. Citiem brīvprātīgajiem lika atsaukt atmiņā kādu zaudējumu.

Pētnieki noskaidroja, ka cilvēkus visvairāk uzrunāja tāda mūzika, kas atbilda viņu noskaņojumam. Dalībnieki, kuru attiecībās bija iezagušās problēmas, deva priekšroku «bēdīgām dziesmām» un «raudulīgām drāmām». Turklāt nesena attiecību izjukšana bija biežāks iemesls patikai pret skumju mūziku nekā, piemēram, zaudējums sacensībās.

Citi dalībnieki apliecināja, ka dusmīga mūzika viņiem patika labāk tad, kad ir paši tādi.

Pētījums publicēts akadēmiskajā žurnālā «Journal of Consumer Research».

Komentāri (45)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu