Zagļi iekāro jebkuru speciālo tehniku, izņemot ceļa ruļļus (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Profesionāli zagļi ne tikai veikli nozog jaunākos un dārgākos auto, bet pavisam nemanīti var aizbraukt lielāka vai mazāka izmēra speciālo tehniku, liecina apdrošināšanas kompānijas «Balta» dati un speciālistu novērojumi. «Balta» drošības speciālisti atzīst, ka viņu pieredzē vienīgie spēkrati, kas zagļiem nav tīkami un ar ko būtu grūti ātri pamest nozieguma vietu, ir smagnējie ceļa ruļļi.  

Statistika liecina, ka no zagļiem cieš ne tikai lauksaimnieki, bet arī ceļu būvnieki, remontētāji, celtniecības un mežizstrādes uzņēmumi. Apdrošinātāja pieredzē klientiem ir nozagti ekskavatori, kvadracikli, dažāda veida traktori un cita speciālā tehnika.

«Ar speciālās tehnikas zādzībām nodarbojas tie paši organizētie grupējumi, kas zog automašīnas un kuriem ir savi realizācijas kanāli un glabāšanas vietas. Atšķirība ir tā, ka nozagt speciālo tehniku, kas nav aprīkota ar papildu drošības ierīcēm, ir apmēram par deviņdesmit procentiem vieglāk nekā «Audi», «BMW» vai citu jaunāko auto, jo dažkārt atsevišķiem speciālās tehnikas zīmoliem vienāda modeļa traktoriem der viena un tā pati atslēga. Taču situāciju sarežģī spēkrata slēpšana, kas prasa lielas telpas vai piemērotu teritoriju, kā arī legalizācija, jo zādzību intensitāte pieaug atkarībā no tehnikas pieprasījuma melnajā tirgū,» skaidro «Balta» atlīdzību direktors Ingus Savickis.

Tāpat Savickis skaidro, ka tā sauktajos treknajos gados būvdarbi notika daudz intensīvāk un dažāda speciālā tehnika ārpus darba laika atradās viegli pieejamās vietās, piemēram, pie benzīntankiem vai būvobjektiem. Tāpēc traktori, iekrāvēji, ekskavatori un cita tehnika arī tika zagti biežāk.

Neparastākie gadījumi saistībā ar speciālo tehniku ir saistīti ar tās īri, kad zaglis ir nolēmis to piesavināties, vispirms izīrējot un pēc tam neatdodot saimniekiem. Šādus gadījumus vairāk piedzīvoja Skandināvijas valstis, kur tika izīrēti, piemēram, ceļamkrāni pusmiljona eiro vērtībā, bet vēlāk Latvija kalpoja par zagtās tehnikas tranzītvalsti uz austrumiem.

«Balta» dati rāda, ka šogad zādzības skārušas meža un celtniecības uzņēmumus, piemēram, mežā darbu laikā tikuši nozagti traktori, un no norobežota stāvlaukuma aizbraukta speciālā celtniecības tehnika.

Pērn «Balta» klientiem - lauksaimniekiem nozagti arī trīs traktori. Divi no tiem bijuši dārgie «John Deere» traktori, kuru vērtība tirgū var sasniegt vairākus desmitus tūkstošu latu. Kopumā pēdējo piecu gadu laikā, neskaitot 2013.gadu, «Balta» klientiem par speciālās tehnikas zādzībām atlīdzinājusi zaudējumus 168 760 latu vērtībā.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu