Aizdomās par kukuļošanu RDSD tiek turēts Reinbahs (50)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Aizdomās par kukuļa pieprasīšanu tiek turēts bijušais Latvijas Apvienoto biedru arodbiedrības (LABA) vadītājs, pašreizējais Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora biroja vadītājs Vitālijs Reinbahs, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Ar pašu Reinbahu aģentūrai LETA sazināties neizdevās - Satiksmes departamentā norādīja, ka viņš kopš nedēļas sākuma atrodas darbnespējas atvaļinājumā, bet viņa mobilais tālrunis ir izslēgts.

Departamenta direktora pienākumu izpildītājs Agris Uplejs aģentūrai LETA teica, ka viņa rīcībā šobrīd nav informācijas par to, ka Reinbahs atzīts par aizdomās turēto, taču šobrīd neko nevarot komentēt. Ar sirgstošo Reinbahu viņš nav pagaidām sazinājies. «Es par šo jautājumu neko nevaru komentēt. Neko es neteikšu, pat ja zinātu,» viņš uzsvēra.

Kā liecina Reinbaha Valsts ieņēmumu dienestam iesniegtās amatpersonas ienākumu deklarācijas, 2009.gadā, kad viņš kļuvis par Satiksmes departamenta direktora vietnieku, Reinbahs vienlaikus bijis arodbiedrības LABA valdes priekšsēdētājs, LABA Kooperatīvās krājaizdevumu sabiedrības valdes priekšsēdētājs, kā arī vienas no «Rīgas satiksmes» arodbiedrībām LATADA valdes priekšsēdētājs. 2010.gadā Reinbahs kļuvis arī par «Latvijas vieglo taksometru nozares darba devēju organizācijas» valdes locekli.

2011.gadā Reinbahs Satiksmes departamentā kļuvis par Satiksmes departamenta Pasažieru pārvadājumu pārvaldes priekšnieku, bet par darbu arodbiedrībās nekādu informāciju nav sniedzis. 2012.gadā uz laiku kļuvis par Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītāju, taču, kad iecelts jauns vadītājs, «personisku iemeslu dēļ» izteicis vēlmi atgriezies iepriekšējā amatā Pasažieru pārvadājumu pārvaldē. Kopš šā gada sākuma viņš ir Satiksmes departamenta direktora biroja vadītājs.

2005.gadā Reinbahs kā Latvijas Autopārvadātāju arodbiedrības priekšsēdētājs un Latvijas Autopārvadājumu nozares arodbiedrības valdes loceklis piedalījies Rīgas domes vēlēšanās no «Tautas Saskaņas partijas» saraksta.

LABA ir Rīgas domes vadībai un pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» pietuvināta arodbiedrība, kurai no «Rīgas satiksmes» budžeta piešķirts finansējums 591 000 latu apmērā. LABA biedri un vadošās personas regulāri redzamas «Saskaņas centra» rīkotajos piketos, kuros tiek pausta neapmierinātība ar valdības darbu un lēmumiem. Arī pašreizējais LABA priekšsēdētājs Raimonds Gailis ir cieši saistīts ar SC - viņš iekļauts SC un «Gods kalpot Rīgai» sarakstā Rīgas pašvaldības vēlēšanām ar 9.numuru.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vakar Rīgas domes Satiksmes departamentā veicis kratīšanu saistībā ar pasažieru pārvadājumiem galvaspilsētā. Kā aģentūru LETA informēja KNAB pārstāve Inta Šaboha, izmeklētājiem ir aizdomas, ka kāda SD amatpersona par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu saistībā ar pasažieru pārvadājumiem galvaspilsētā kā kukuli ir pieprasījusi veikt regulārus maksājumus kādai arodbiedrībai.

Kriminālprocess sākts šā gada februārī.

Kopumā lietā ir divi aizdomās turētie - amatpersona par kukuļa pieprasīšanu lielā apmērā pēc Krimināllikuma (KL) 320.panta 3.daļas, bet privātpersona par tās atbalstīšanu. Abām aizdomās turētajām personām ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Amatpersonai kā drošības līdzeklis piemērots ierobežojums pildīt noteiktus pienākumus.

Saskaņā ar KL 320.panta 3.daļu par kukuļa pieprasīšanu lielā apmērā var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Izmeklēšanas interesēs sīkāku informāciju par šo kriminālprocesu gan KNAB pagaidām nesniegs, sacīja Šaboha.

Latvijas Televīzija vakar, atsaucoties uz tās rīcībā esošo neoficiālo informāciju, ziņoja, ka kratīšana varētu būt saistīta ar Satiksmes departamenta Kontroles dienesta darbu taksometru un mikroautobusu kontrolē.

Viens no pēdējā laika ievērojamākajiem iepirkumiem, kas saistīti ar pasažieru pārvadājumiem galvaspilsētā, bija uzņēmuma «Rīgas satiksme» izsludinātais mikroautobusu pārvadājumu konkurss. Tajā uzvarēja ar «Rīgas satiksmei» daļēji piederošās e-talona ieviesējfirmas «Rīgas karte» valdes locekli, partijas «Gods kalpot Rīgai» biedru Aleksandru Brandavu savulaik saistītā pilnsabiedrība «Rīgas mikroautobusu satiksme». KNAB gan pagājušajā nedēļā informēja, ka birojs nav konstatējis interešu konfliktu saistībā ar šo konkursu.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, šī nepilna pusotra gada laikā ir otrā reize, kad Satiksmes departamenta Kontroles dienests izraisījis KNAB izmeklētāju interesi, - pērn februārī KNAB sācis kriminālprocesu pret Rīgas pašvaldības amatpersonām par kukuļņemšanu saistībā ar pārvadājumu kontroles neveikšanu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecināja, ka Kontroles dienesta amatpersonas regulāri ilgākā laika posmā pieņēmušas kukuļus no autopārvadātājiem par to, lai amatpersonas pienācīgi neveiktu pārvadājumu kontroles funkcijas - nefiksētu pārkāpumus un par tiem nepiemērotu sodus vai piemērotu mazākus sodus kukuļdevēju interesēs.

Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi bijuši pietiekami, lai pērn martā KNAB izmeklētājs atzītu piecas Kontroles dienesta amatpersonas par aizdomās turētajām ar kukuļošanu saistītu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā.

Komentāri (50)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu