Lūdz apsūdzēt sešus Latvijas pilsoņus par narkokurjeru vervēšanu (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:AFP/Scanpix

Muitas kriminālpārvalde lūgusi prokuratūrai uzrādīt apsūdzību sešiem Latvijas pilsoņiem par narkotiku kurjeru vervēšanu un nosūtīšanu uz ārzemēm.

Valsts Ieņēmumu dienesta Sabiedrisko attiecību daļa aģentūru LETA informēja, ka 15.maijā kriminālprocess nosūtīts kriminālvajāšanas sākšanai Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai pret sešām personām.

Pret 1983., 1990. un 1989.gadā dzimušiem vīriešiem lūgts sākts kriminālvajāšanu par minētā nozieguma organizēšanu, 1980.gadā dzimušu vīrieti par nozieguma izdarīšanu, kā arī 1981.gadā dzimušu vīrieti un 1984.gadā dzimušu sievieti par nozieguma atbalstīšanu.

Starptautiska noziedzīga narkotiku pārvadātāju grupējuma darbība tika apturēta, gandrīz trīs gadu garumā veicot ilgstošu izmeklēšanu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka 1983.gadā dzimušais Latvijas pilsonis, sadarbojoties ar Nigērijas noziedzīgā grupējuma pārstāvi, kopā ar pieciem citiem Latvijas pilsoņiem plānoja un organizēja Latvijas pilsoņu nosūtīšanu uz dažādām pasaules valstīm, lai tie veiktu narkotiku pārvietošanu no Dienvidamerikas un Rietumāfrikas valstīm uz Eiropas Savienības valstīm, tajā skaitā Latviju, Spāniju un Nīderlandi, kā arī Malaiziju, Japānu un citām pasaules valstīm.

Kopumā laikā no 2011.gada 1.janvāra līdz 2012.gada aprīlim minētais grupējums organizēja 12 Latvijas pilsoņu došanos dažādos maršrutos pa visu pasauli, lai tie pārvietotu narkotikas. Astoņas no divpadsmit personām par kontrabandu lielā apmērā tika aizturētas dažādās pasaules valstīs, piemēram, Nīderlandē, Fidži Salu Republikā, Argentīnā, Spānijā.

Kriminālprocess saskaņā 2011.gada nogalē tika sākts, pamatojoties uz vienu no grupējuma noziedzīgās rīcības epizodēm, kad 2011.gada oktobrī tika izplānots un organizēts Latvijas pilsoņa ceļojums ar mērķi iegādāties un nogādāt Fidži Salu Republikā sevišķi bīstamu narkotisko vielu - metamfetamīnu.

Brīdī, kad nesaskaņu dēļ starp organizētās grupas dalībniekiem čemodāns ar metamfetamīnu tika atstāts vienā no Francijas lidostām, Muitas kriminālpārvalde informēja Francijas tiesībsargājošās iestādes par minēto faktu un konkrētu narkotiskās vielas atrašanās vietu.

Pateicoties Muitas kriminālpārvaldes sniegtajai informācijai, Francijā par minēto noziegumu tika uzsākts kriminālprocess.

Tiesiskās sadarbības ietvaros no Francijas tika pieprasīts un pārņemts uzsāktais kriminālprocess ar lietiskajiem pierādījumiem - pusotru kilogramu metamfetamīna, kura vērtība Eiropas «melnajā tirgū» ir aptuveni 109 200 eiro.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros Rīgā tika veiktas astoņas kratīšanas iesaistīto personu dzīvesvietās. Sākotnēji par narkotisko vielu pārvietošanas organizēšanu tika aizturēti deviņi Latvijas pilsoņi vecumā no 20 līdz 65 gadiem, tostarp divas sievietes.

Narkotisko vielu pārvietošanas organizētājam, 1983.gadā dzimušajam Latvijas pilsonim, tiesa piemērojusi apcietinājumu, un viņš cietumā atrodas arī pašlaik, savukārt pārējām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Muitas kriminālpārvalde atkārtoti brīdina par pašlaik aktuālu tendenci - gados jaunu pilsoņu vervēšanu narkotisko vielu kontrabandai uz dažādām pasaules valstīm.

Cerot uz savu finansiālo problēmu atrisināšanu, saskaņā ar Muitas kriminālpārvaldes rīcībā esošo informāciju, 40 Latvijas valstspiederīgie par narkotiku kontrabandu ir nokļuvuši apcietinājumā dažādās pasaules valstīs, piemēram, Nīderlandē, Fidži Salu Republikā, Argentīnā, Spānijā, kur dažās no tām paredzētais sods par minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu ir mūža ieslodzījums vai pat nāves sods.

Aizturēto narkokurjeru skaits, visticamāk, ir vēl lielāks, jo informācija par personas aizturēšanu tiek nodota Latvijas tiesībsargājošām iestādēm tikai pēc aizturētā izteikta lūguma.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu