Eksperts: Visaptverošā internetā katram jāsargā pašam sevi (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Reuters/Scanpix

Visur un vienmēr pieejams internets, kas daudzviet ir bez maksas, ir pozitīva lieta, taču tas arī prasa, ka katram ir jāsargā personīgie dati un jānovelk robeža, cik tālu ļaut nepārtrauktai pieejamībai ietekmē darba un privāto dzīvi, ekspresintervijā biznesa portālam «Nozare.lv» izteicās jauno tehnoloģiju apskatnieks un blogeris Kristaps Skutelis.

Skutelis, kas blogeru aprindās pazīstams kā «krizdabz», komentēja «Lattelecom» nesenos paziņojumus par 2000 bezmaksas «WiFi» bezvadu interneta punktu ierīkošanu visā Latvijā. «Lattelecom» projekts, visticamāk, ir lielākais viena uzņēmuma bezmaksas «WiFi» piedāvājums, taču kafejnīcas, restorānu, viesnīcas, mācību iestādes un citas publiski pieejamas vietas jau ilgāku laiku ir piedāvājušas bezmaksas «WiFi» saviem klientiem un apmeklētājiem.

«Tā ir pozitīva attīstība. Latvija pēdējos gados ir labi zināma pasaules līmenī ar to, ka mums ir gan lēts, gan ātrs internets, arī mobilais internets. Tas ļauj cilvēkiem lietot dažādus sociālos tīklus, kā «draugiem.lv», «Facebook» un «Linkedin», veikt bankas darījumus jebkurā vietā, kur tas atrodas. Un tas ļauj cilvēkiem strādāt no jebkuras vietas, no ofisa, no mājām, brīvā dabā un no parkiem un kafejnīcām,» Skutelis teica.

Vienlaikus blogeris un tehnoloģiju apskatnieks brīdināja, ka tas, ka cilvēks ir vienmēr pieejams un sev mobilās ierīcēs elektroniski nēsā līdzi sava darba rīkus, nozīmē, ka katram ir jānovelk robeža, cik tālu darbs var cilvēkam sekot privātajā dzīvē un ikdienas gaitās.

«Par to ir jādomā, stājoties darbā un parakstot darba līgumu. Vai ir noteikta pieejamība vienmēr vai tikai noteiktā darba laikā? Protams, tagad sasniegt cilvēku, ja viņš to atļauj un vēlas, ir daudz vieglāk nekā pirms gadiem pieciem vai desmit. Tomēr cilvēks var pats noteikt, vai vēlas vai nevēlas būt sasniedzams,» Skutelis teica.

Jau ziņots, ka «Lattelecom» aprīļa sākumā 2000 vietās Latvijā sāka piedāvāt bezmaksas internetu jebkuram lietotājam. Lietotājs, pieslēdzoties kādam no 2000 «Lattelecom» Wi-Fi punktiem, varēs izmantot internetu 30 minūtes pēc tam, kad lietotāja interneta pārlūkā parādīsies 15 sekundes gara reklāma. Pēc 30 minūšu lietošanas varēs turpināt «sērfot» internetā papildus 30 minūtes, noskatoties kārtējo 15 sekunžu reklāmu.

Kā novēroja «Nozare.lv», Latvijā jau daudzviet ir pieejams bezmaksas «WiFi» pārklājums dažādu komersantu un iestāžu telpās kā mārketinga paņēmiens vai apmeklētāju ērtībai. Interneta signālu šādās vietās izplata no fiksēta tīkla platjoslas pakalpojuma sniedzēja, parasti «Lattelecom» vai arī no kāda no maksas televīzijas komersantiem.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu