Par deportāciju attaisnošanu un pausto nepieciešamību iznīcināt latviešus - nosacīts sods (76)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Kādam vīrietim piemērots nosacīts cietumsods par interneta komentāriem, kuros atbalstīta Latvijas iedzīvotāju deportācija un pausta nepieciešamība iznīcināt latviešus, aģentūrai LETA pastāstīja prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga.

Vīrietim sods piemērots pēc diviem Krimināllikuma pantiem - nozieguma pret cilvēci attaisnošana un nacionālā un etniskā naida izraisīšana.

Saskaņā ar apsūdzību pērn novembrī, pārlūkojot populārās interneta vietnes "www.youtube.com" resursus, vīrieša uzmanību piesaistīja kāda cita lietotāja ievietotais video fails, kurā bija attēlots, kā jaunietis publiskā vietā dedzina Latvijas valsts karogu. Aģentūra LETA jau vēstīja, ka karodziņa dedzinātāju Drošības policija noskaidrojusi un viņa lieta nodota tiesai.

Noskatījies minēto video failu, kā arī iepazinies ar citiem pievienotajiem komentāriem, vīrietis nolēma ievietot savu komentāru, kurā cita starpā bija krievu valodā rakstīts, ka "liela daļa vietējo iedzīvotāju pilnībā ir pelnījuši deportāciju. Tas bija pierādīts 1941.- 43.gados. Kad vairāk par 10% Latvijas iedzīvotāju izrādījās fašistiski izdzimteņi. Un tas nozīmē, ka no PSRS viedokļa deportācijas bija ne tikai attaisnojamas, bet pārāk liberālas."

Apzinoties, ka ievietotie komentāri ir brīvi pieejami neierobežotam interneta lietotāju lokam, kā rezultātā tos izlasa daudz dažādu cilvēku, apsūdzētais šādā veidā tīši publiski pauda viedokli, attaisnojot 1941.gada 14.jūnijā Latvijā veiktās deportācijas, kuras ir vērtējamas kā noziegums pret cilvēci.

Ar to apsūdzētajam nepietika un viņš nolēma ievietot arī piecus pret latviešiem vērstus naidīgus komentārus, kuros pieminēti arī rupji vārdi. Prokuratūra uzskata, ka vīrietis apzināti paudis nepatiesu un aizvainojošu informāciju par latviešu tautai piederīgajiem, lietojot rupjus un aizskarošus vārdus viņu apzīmēšanai, kā arī paudis atklāti naidīgus uzskatus un nepieciešamību latviešus fiziski iznīcināt.

Tāpat vīrietis arī pieminējis, ka "sarkanbaltsarkanā lupata priekš manis ir ne vairāk kā kapitālistisko cūku un fašistu lopu simbols!".

Apsūdzētais vainu atzina pilnībā un ar prokuroru vienojās par sodu - septiņu mēnešu nosacītu brīvības atņemšanu un tikpat ilgam pārbaudes laikam. Tiesa šo sodu apstiprinājusi.

Komentāri (76)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu