80 gadus vecs japānis uzkāpj Everestā (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrāna attēls

80 gadus vecs japāņu alpīnists ceturtdien sasniedza Everesta virsotni, kļūstot par vecāko cilvēku, kas uzkāpis pasaules augstākajā kalnā.

Juičiro Miura ar pavadoņiem, kuru vidū bija arī viņa dēls Gouta, virsotnē uzkāpa aptuveni plkst.9 pēc vietējā laika (plkst.6.15 pēc Latvijas laika).

Viņš atguva vecākā Everesta 8848 metrus augstās virsotnes iekarotāja nosaukumu, ko viņam 2008.gadā atņēma tolaik 76 gadus vecais nepālietis Mins Bahadurs Šerčans.

Taču, iespējams, Miura drīz savu titulu zaudēs, jo Šerčans, kuram jūnijā apritēs 82 gadi, jau atrodas uz kalna un centīsies vēlreiz sasniegt tā virsotni.

«Es jūtos kā laimīgākais cilvēks pasaulē,» Miura teica telefonsarunā ar savu biroju Tokijā. «Vēl nekad neesmu bijis tik pārguris, taču es turpinu iet uz priekšu vēl 80 gadu vecumā.»

«Nezinu, esmu laimīga vai nē par to, ka manam vīram ir tik daudz sapņu. Viņš ir tāds cilvēks, kurš darīs, ko gribēs, lai arī ko teiktu citi,» žurnālistiem sacīja Miuras 80 gadus vecā sieva Tomoko.

«Es domāju, ka viņš tāpat turpinās arī tad, kad būs 90 vai 100 gadus vecs,» uzskata pāra 52 gadus vecā meita Emiri.

Ceturtdien Miura sāka kāpienu lejā no kalna, apliecināja Nepālas tūrisma ierēdnis. «Šorīt viņš sasniedza virsotni, bet tagad kāpj lejā uz ceturto nometni,» sacīja Gianendrs Šresta.

Tā bija trešā reize, kad Miura uzkāpis Everesta virsotnē. Pirmoreiz viņš to izdarīja 70 gadu vecumā, taču viņa pirmo rekordu 2007.gadā pārspēja japānis Kacusuke Janagisava, kurš tolaik bija 71 gadu vecs.

2008.gadā 75 gadu vecumā Miura kāpienu atkārtoja vēlreiz, taču finišēja dienu pēc Šerčana, kas bija gadu vecāks. Tagadējais rekords pieder viņam.

1970.gadā Miura kļuva slavens, ar slēpēm nolaižoties no Everesta 8000 metru atzīmes. Tas tika iemūžināts 1975.gada filmā «The Man Who Skied Down Everest», kas ieguva «Oskara» balvu labākās dokumentālās filmas kategorijā.

Piedzīvojumu gars lielā vecumā piemeklēja arī Miuras tēvu, kurš 99 gadu vecumā ar slēpēm nolaidās no Monblāna. Keidzo Miura aizgāja mūžībā pirms septiņiem gadiem, sasniedzis 101 gada vecumu.

Pēdējo mēnešu laikā Miuram veiktas divas sirds operācijas. Tāpat viņš rīkojās arī pirms kāpiena 2008.gadā. «Mans muskuļu spēks kopš 70 gadu vecuma ir pieaudzis,» sacīja sirmgalvis. «Mans gribasspēks draudēja pazust ap 60 gadu vecumu, taču es noturējos.»

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu