Mīti un patiesība par laulības šķiršanu ar mediācijas palīdzību (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:ITAR-TASS/Scanpix

Laulības šķiršanas process visbiežāk rada gan daudz jautājumu, gan neskaidrību, gan arī konfliktsituāciju. Lai šķirtu laulību bez konfliktiem un panāktu abām pusēm pieņemamu risinājumu dažādos ar laulības šķiršanu saistītos strīdos, var izmantot mediatora  palīdzību. Par mediāciju tiek rakstīts un runāts arvien vairāk, tomēr arvien nākas saskarties ar dažādiem mītiem, kas saistīti ar mediācijas procesu, portālam «Apollo» pastāstīja Ieva Ramiņa, mediatore un zvērināta advokāte.

Nevaru uzticēties mediatoram, jo to izvēlējās otra puse. Mediators ir pilnīgi neitrāla, strīdā neiesaistīta, persona – viņš nepārstāv nevienas puses intereses. Strīda risināšanas laikā mediators nepieņem nevienas puses nostāju, kā arī nenorādīs, kas ir pareizi un kas ne. Mediators arī nepieņem lēmumus, gala lēmumu vienmēr pieņem strīdnieki paši. Mediatora uzdevums ir palīdzēt abiem strīdniekiem konstruktīvi risināt strīdu, nonākot pie abām pusēm pieņemama risinājuma.

Paši jau centāmies strīdu risināt, bet neizdevās – tātad nav jēgas tērēt naudu mediācijai. Lielākajai daļai laulāto, kas atrodas uz laulības šķiršanas ceļa, ir grūti sarunāties un vienoties emocionālās spriedzes un ilgstošo konfliktu dēļ. Mediators ir profesionāli izglītots un pieredzējis konfliktu risināšanā. Vai laulātie nepārtraukti strīdas, vai pārtraukuši sarunāties vispār – ja vien ir vēlēšanās strīdu risināt un turpināt dzīvi uz gaišākas nots, ir vērts meklēt mediatora palīdzību.

Mūsu gadījums ir pārāk sarežģīts. Komplicēti strīdi, kuros jārisina un jāņem vērā vairāki aspekti, ir ļoti piemēroti mediācijas procesa izmantošanai, jo iespējams katru atsevišķo strīda jautājumu apskatīt un izrunāt atsevišķi. Rezultātā iespējams panākt rūpīgi pārdomātu un individuāli piemērotu risinājumu, lai abu laulāto intereses būtu maksimāli ievērotas.

Nav jēgas iet pie mediatora, jo nevarēšu atrasties vienā telpā ar TO cilvēku. Taču tieši šādā situācijā mediācija būs īpaši noderīga. Mediators ir cilvēks, kura darbs ir konfliktu risināšana, līdz ar to viņš būs labākais palīgs emocionālas spriedzes situācijā, kad strīdnieki paši vairs nespēj risināt sarunas bez pārmetumiem un apvainojumiem. Mediators abu pušu sarunu kontrolēs un ievirzīs pareizajās sliedēs, neļaujot novirzīties no konstruktīvas konfliktu risināšanas emociju iespaidā. Kaut gan mediācijas procesa gaitā emociju uzplaiksnījums ir iespējams, mediators rūpēsies par to, lai saruna turpinātos racionāli ar mērķi panākt abpusēji pieņemamu rezultātu.

Tam nav jēgas, jo laulība tāpat nav glābjama. Tiesa, mediators nav laulību konsultants un necentīsies glābt jūsu laulību. Taču kādēļ vēl vairāk bojāt attiecības ar bijušo laulāto? Lieliski, ja arī pēc laulības šķiršanas, bez naida varēsiet sarunāties un risināt sadzīviskus jautājumus. Mediators palīdzēs vienoties dažādos ar laulības šķiršanu saistītos jautājumos, piemēram, par mantas dalīšanu vai bērna aprūpi. Sekmīga mediācijas procesa rezultātā abas puses būs apmierinātas, un neviens nebūs zaudētājs, kā tas ir tiesas procesa rezultātā.

Tieši tiesas ceļā vislabāk varēšu cīnīties par saviem bērniem. Protams, mēs katrs vēlam saviem bērniem vislabāko. Un, ja otra puse ir pievīlusi, tad arī zudusi uzticība viņai - kurš gan gribēs atstāt savus bērnus kaut uz brīdi cilvēkam, kam nevar uzticēties? Uzdevums ir grūts, bet svarīgs – jāapzinās, ka bērniem abi vecāki ir mīļi un nepieciešami. Neiesaistiet viņus savos konfliktos, nenostādiet bērnus starp jums abiem, vecākiem. Tieši viņi laulības šķiršanas procesā cieš visvairāk. Kaut gan strīdi un negatīvas emocijas nereti ir abu laulības šķīrēju ikdiena, mediācijas procesa laikā vecāki aptver, ka attiecībā uz bērniem tomēr viņi ir vienisprātis – abi vēl bērniem labāko. Rezultātā vairs nav tik grūti panākt vienošanos attiecībā uz bērnu aprūpi un saglabāt labvēlīgas attiecības, lai turpmākajā saskarsmē nebūtu jāsastopas ar negatīvu attieksmi un konfliktsituācijām.

Nevēlos samierināties ar mazumiņu, tiesas ceļā – dabūšu visu! Mediācija nenozīmē, ka jums jāsamierinās ar minimumu, tomēr tās mērķis ir panākt abām pusēm pieņemamu rezultātu. Vai ir garantija, ka tiesas ceļā pilnībā panāksiet savu? Ja vien otra puse negrasās no labumiem atteikties labprātīgi, jums jārēķinās ar ļoti ilgu, dārgu un nepatīkamu ceļu uz savu mērķi. Tā kā tiesas process var prasīt ievērojamus izdevumus, abas karojošās puses tādā veidā pasliktinās savu finansiālo stāvokli un vairs nebūs tik daudz par ko cīnīties. Apdomājiet savu prasību rūpīgi un izvērtējiet, vai tiešām ir vērts uzsākt ilgu un dārgu cīņu? Varbūt tomēr ir vērts apsvērt iespēju panākt kompromisu?

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu