Izvēlies bērnam drošu vasaras nometni (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Līdz ar mācību gada noslēgšanos, aktuāla kļūst bērnu nodarbinātība vasaras brīvlaikā. Izvēloties bērnu nometni, Veselības inspekcija (turpmāk - Inspekcija) aicina vecākus pievērst uzmanību ne tikai piedāvātajam mācību vai izklaides pasākumu saturam un izmaksām, bet arī pārliecināties, ka nometne ir oficiāli atzīta par bērna veselībai drošu un nekaitīgu uzturēšanās vietu, portālam «Apollo» pastāstīja Ieva Raboviča, Veselības inspekcijas Komunikācijas nodaļas Sabiedrisko attiecību speciāliste.

Ar oficiāli atzītu bērnu nometņu sarakstu var iepazīties Valsts izglītības satura centra mājaslapā www.nometnes.gov.lv sadaļā Nometnes, Nometņu saraksts. Vecāki nometņu datu bāzē arī paši var pārliecināties, vai izvēlētā nometne atbilst visām obligātajām prasībām un ir saņēmusi visas nepieciešamās atļaujas, tajā skaitā arī Inspekcijas izsniegto atzinumu par nometnes atbilstību higiēnas prasībām.

Inspekcija vērš uzmanību, ka nometnēs jānodrošina ne tikai paredzētajām nodarbībām un gulēšanai piemērotas telpas, sanitārās telpas, droša un sakopta teritorija ārpus telpu nodarbībām, bet telpām jābūt arī regulāri uzkoptām atbilstoši ikdienas uzkopšanas plānam, jābūt apliecinājumam par dzeramā ūdens atbilstību, īpaši, ja to iegūst no lokālām ūdens ņemšanas vietām. Nometnes vadītājam jābūt derīgai nometnes vadītāja apliecībai, savukārt nometnes darbiniekiem - atbilstoši aizpildītai personas medicīniskajai grāmatiņai. Ja nometnes programmā ir paredzēta peldēšanās, ieteikums organizatoriem īpaši pievērst uzmanību peldvietu ūdens kvalitātei. Informāciju par ūdens kvalitāti oficiāli atzītajās un pašvaldību monitorētajās (neoficiālajās) peldvietās iespējams iegūt Inspekcijas mājas lapā www.vi.gov.lv.

Pērn Inspekcija nometņu darbības uzsākšanai kopā izsniedza 734 atzinumus darbības uzsākšanai, plānveida kontroles tika veiktas 98 nometnēs, no kurām noteikumu prasībām atbilda 63 nometnes, bet neatbilstības atsevišķu noteikumu prasību izpildē tika konstatētas 35 nometnēs. Lielākoties neatbilstības bija saistītas ar veselības aprūpes dokumentu nepilnīgu nodrošināšanu vai neatbilstošu to noformēšanu. Visbiežāk tika konstatēts, ka nepilnīgi tiek noformētas ģimenes ārstu izziņas, kuras nometnes dalībniekiem ir pienākums iesniegt nometnes organizētājiem. Lai risinātu šo jautājumu, Veselības inspekcijas speciālisti šogad, pirms nometņu sezonas sākuma, ģimenes ārstiem sagatavoja skaidrojošu informāciju par bērnu veselības stāvokļa izziņās obligāti norādāmo informāciju (veiktās vakcinācijas, pedikulozes pārbaude, alerģijas, hroniskās saslimšanas, speciālo medikamentu lietošana), aicinām arī vecākus pievērst uzmanību, vai šāda informācija parādās bērnam izsniegtajā ārsta izziņā.

Papildu informāciju par bērnu nometnēm noteiktajām higiēnas prasībām varat iegūt Veselības inspekcijas mājaslapā www.vi.gov.lv.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu