Zikovs pēdējā vārdā skaidro, kāpēc viņam bija tiesības uzbrukt; AT nemaina spriedumu (108)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Ieva Čīka/LETA

Par Aigara Egles slepkavību kinoteātrī Rīgā apsūdzētais Nikolajs Zikovs piektdien Augstākajā tiesā pēdējā vārdā atkārtoti norādīja, ka tieši Egle viņam pirmais uzbrucis, tāpēc viņam bijušas tiesības nodarīt kaitējumu uzbrucējam aizstāvoties, aģentūra BNS uzzināja tiesas zālē.

Pirmās instances tiesa Zikovam piesprieda 17 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju. Spriedumu pārsūdzēja gan apsūdzētais, gan cietusī puse.

Zikovs uzsvēra, ka, piemērojot viņam tik bargu sodu, pirmās instances tiesa nav ievērojusi vairākas likumā noteiktās normas, piemēram, tiesības aizstāvēties pret uzbrucēju. Apsūdzētais arī atsaucās uz vairākiem Eiropas cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmumiem, kuros līdzīgos gadījumos bijis attaisnojošs spriedums.

Ilgās runas laikā Zikovs bija mierīgs un nosvērts, citēja daudzus likuma pantus un ECT atzīto.

Zikovs lūdza atzīt viņa rīcību par aizstāvēšanos, bet cietusī puse – piespriest viņam mūža ieslodzījumu.

AT šodien gan nolēma Zikovam atstāt nemainīgu iepriekšējās instances spriedumu par 17 gadu cietumsodu.

Tiesa gan mainīja spriedumu daļā par mantas konfiskāciju, proti, Zikovam apelācijas tiesa to nepiemēroja.

Pilns tiesas spriedums gaidāms 17.jūnijā. Lēmumu var pārsūdzēt.

Zikova advokāts pagaidām vēl nevarēja pateikt, vai Augstākās tiesas Senātā iesniegs kasācijas sūdzību. Viņš norādīja, ka pirms lēmuma pieņemšanas jāiepazīstas ar pilno tiesas spriedumu.

Savukārt cietušās puses advokāts sarunā ar žurnālistiem sacīja, ka 17 gadu cietumā ir samērā bargs sods, tomēr atzina, ka Zikovs, iznākot no cietuma, joprojām apdraudēs sabiedrību, tāpēc pareizāk būtu bijis viņu sodīt ar mūža ieslodzījumu, kā tas iepriekš tika prasīts.

«To liecināja arī teiktais viņa pēdējā vārdā – viņš savu vainu neatzīst un uzskata, ka ir aizstāvējies,» pastāstīja advokāts un atgādināja, ka Zikovs savā pēdējā vārdā norādījis, ka izmantojis likumā noteiktās tiesības uz aizstāvēšanos, neņemot vērā, ka pats konfliktu tīšuprāt ir izraisījis.

«Tas [pēdējā vārdā paustais] liecina, ka Zikovs joprojām ir ārkārtīgi bīstams,» piebilda advokāts.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka iepriekšējā sēdē 23.maijā tiesa uzklausīja liecinieku un tad pārgāja uz tiesu debatēm.

22.maija sēdē tiesa pārbaudīja pierādījumus un uzklausīja apsūdzēto. Pamatojoties uz Zikova iebildumiem, tiesas zālē aizliedza filmēt un fotografēt. Zikovs sacīja, ka fotografēšana un filmēšana varot negatīvi ietekmēt tiesu un viņa morālo stāvokli.

Komentāri (108)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu