LU Botāniskajā dārzā izrādīs bonsai kociņu ekspozīciju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mr. T in DC, CC BY-NC-ND 2.0

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā no 4.jūlija līdz 7.jūlijam līdz ar tradicionālajiem dārza svētkiem «Puķu balle» būs iespēja apskatīt arī bonsai kociņu ekspozīciju, ko veidojuši meistari no Latvijas un Polijas,  informēja Japānas vēstniecības Latvijā Kultūras daļas pārstāve Elīze Spridzāne.

Bonsai izstādi papildinās no Slovākijas atceļojusi suiseki akmeņu kolekcija, kā arī piedalīsies dekoratīvo koi karpu audzētājs no Rīgas. Meistari katru dienu būs sastopami ekspozīcijā un atbildēs uz apmeklētāju jautājumiem.

Bonsai tulkojumā no japāņu valodas nozīmē «koks podā». Koku audzēšana podos ir ļoti sena tradīcija, kas Japānā ienāca no Ķīnas vairāk nekā tūkstoš gadu atpakaļ. Japānā šī māksla tika pilnveidota un ieguva savu pašreizējo nosaukumu - bonsai.

Mūsdienu rietumu pasaulē bonsai audzēšana ir mākslas veids un hobijs, kas palīdz izprast dabu un būt līdzdalīgam tās norisēs. Bonsai augu izskats ir precīzi tāds pats kā dabā augošajiem kokiem. Ziedi un augļi ir tikpat lieli kā savvaļas kokiem, atšķiras vienīgi stumbri, zari un lapas, kuri ir miniatūri.

Tomēr bonsai nav tikai dekors vien. Tos apzināti un mērķtiecīgi veido dažādās formās, un katrai no tām ir simboliska nozīme. Bonsai veidošanai der tikai veselīgi augi ar labi attīstītu sakņu sistēmu un skaidrām zaru līnijām. Koka vainaga veidošanas galvenie paņēmieni ir apgriešana un izkniebšana, tā panākot vēlamo rezultātu. Pacietība, zināšanas, iztēle, miers un bezgala rūpīgs darbs daudzu gadu garumā ir pamatnoteikumi, lai nodarbotos ar bonsai.

Interesantu akmeņu kolekcionēšana, ievietošana ar ūdeni vai smiltīm pildītā podā un to vērošana nāk no ķīniešu Sunu dinastijas laika. Šī māksla ienāca Japānā 8.gadsimtā Naras periodā. Visvairāk novērtētie suiseki kolekcionāru akmeņi ir tādi, kas ilgus gadus tikuši pakļauti bargiem apstākļiem ūdenī. Akmens vērtību nosaka harmonija starp tā formu, kvalitāti, krāsu, virsmu un vecumu.

Koi jeb ņišikigoi ir krāšņa karpas pasuga, kas tiek audzēta dekoratīviem mērķiem turēšanai dīķos. Koi karpas iedala pēc krāsas, raksta un zvīņu veida. Dažas no biežāk sastopamajām krāsām ir balta, melna, sarkana, dzeltena, zila un krēmkrāsa, padarot zivis par košu ainavas akcentu.

«Puķu balle» ir skaistākie dārza svētki Latvijā, kas kopā pulcē dārzniekus un selekcionārus, dārzu ierīkotājus un ainavu arhitektus no Latvijas un citām valstīm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu