Rēzeknē Dziesmu svētku karogs tiks pacelts virs Kultūras nama (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

30.jūnijā no plkst.13:12 Latvijas austrumos līdz 13:40 rietumos, brīdī, kad saule atrodas visaugstāk, visā Latvijā - pilsētās, novados un pagastos, kur dzīvo kaut viens XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku dalībnieks, tiks pacelts svētku karogs, uz kura attēlota katras vietas dalībnieku iedziedātā zīme, portālam «Apollo» pastāstīja Maija Upeniece, pašvaldības aģentūras «Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centrs» reklāmas speciāliste.

Rēzeknē plkst.13:15 Dziesmu svētku karogs tiks pacelts virs Kultūras nama un karogu rotās zīme, kas izveidojās iedziedot latgaliešu tautasdziesmu «Rūžeņa», lai pilsēta Latgales sirdī zied, atsaucot atmiņā arī seno leģendu par Rozi.

Karoga pacelšanas brīdis tiks fiksēts fotogrāfijās, tās no visiem novadiem tiks iesūtītas svētku organizatoriem, un attēli tiks izmantoti Dziesmu svētku parkā kā atklāšanas pasākuma scenogrāfijas elementi.

Svētku karogs virs Kultūras nama simboliski izcels arī vietu, kur Rēzeknē tika izveidots pirmais Rēzeknes latviešu biedrības «Tautas pils» koris 20.gs. 30.gados, to kādu brīdi esot diriģējis arī izcilais komponists Emīls Mengailis. Tajā pašā laikā un vietā Rēzeknē radās pirmā drāmas kopa, kas pārtapa tautas teātrī un cauri laikiem darbojas arī šodien.

Pilsētas Kultūras nams joprojām ir radošā telpa lielai daļai Rēzeknes kolektīvu, kas piedalās Dziesmu un Deju svētkos. Te kolektīvus ir vadījuši un turpina vadīt personības, ar kurām Rēzekne lepojas - diriģenti Klements Mediņš, Uldis Balodis, Emīlija Slišāne, Eduards Belasovs, Antoņina Mežinska, Anta un Vitolds Milaševiči, Anda Lipska, Iveta Kepule, Rota Salmiņa, Ināra Skrule, Jānis Mežinskis, Ēriks Čudars u.c., pūtēju orķestra diriģents Sergejs Sergejevs, deju kopu vadītāji Inga un Ilmārs Dreļi, Ineta Gleizda, Gunta Sidorova u.c., un te tiek radīts pamats dziesmām un dejām, kas svētku nedēļā apvieno visu Latviju.

30.jūnijā Rēzeknes svētku karogā atspīdēs gan saules gaisma, gan mirdzums, kas izstaro no svētku dalībnieku acīm un sirdīm. Lai GAISMA līgo Latvijā! Lai GAISMA līgo Rēzeknē!

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu