Smieklu gāze tiem, kuri baidās no zobārsta apmeklējuma? (24)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šī ziņa jo īpaši iepriecinās vecākus, kam jāved pie zobārsta lielāki un mazāki bērni, un cilvēkus, kam zobārsta apmeklējums neizbēgami saistās ar uztraukumu un stresu, informē zobārstniecības klīnika «Adenta» - pirmā klīnika Latvijā, kur pieejama šī visā pasaulē atzītā un plaši izmantotā metode, un SIA «Hipnos» - smieklu gāzes iekārtu oficiālais izplatītājs Latvijā.

Pasaules pieredze vairāku desmitu gadu garumā liecina, ka smieklu gāze ir uzticamākā nomierināšanas un atsāpināšanas palīgmetode zobārstniecībā gan bērniem, gan pieaugušajiem. Šī metode pasaulē pazīstama jau kopš 19. gadsimta, kad to ieviesa Horācijs Velss (Horace Wells, 1844) un ilgu laiku tā bija vienīgā atsāpināšanas iespēja. Sedācija ar smieklu gāzi zobārstniecībā arī mūsdienās tiek plaši pielietota visā pasaulē. ASV gadā vidēji tiek veiktas 7,3 miljoni sedāciju ar jautrības gāzi (ADA 2005-2006 Survey of Dental Services Rendered, August, 2007).

Jaunākie pētījumi liecina, ka uztraukums par gaidāmo zobārsta apmeklējumu, neskatoties uz mūsdienu atsāpināšanas tehnoloģijām, joprojām ir ļoti aktuāls. Ievērojama daļa sabiedrības ir pārliecināta, ka zobārstniecība ir sāpīgs un nepatīkams process. Tādēļ šie cilvēki jebkādiem līdzekļiem cenšas izvairīties no zobārsta apmeklējuma vai arī piesaka vizīti pie speciālista tikai stipru sāpju gadījumā. Palielinātās spriedzes dēļ šādi pacienti ir īsts pārbaudījums zobārstiem.

Sedācija ar smieklu gāzi var būt piemērota izvēle tieši uztrauktiem pacientiem. Pateicoties šī medikamenta īpašībām, pacients zobārsta krēslā jutīsies daudz mierīgāks. Sāpes remdinošās īpašības, kas piemīt smieklu gāzei, ļauj paaugstināt pacienta sāpju slieksni un toleranci pret sāpēm.

Tā kā smieklu gāze ir ļoti viegla gāze un tā neiesaistās vielmaiņas procesos, pēc procedūras beigām tā ātri izvadās no organisma un jau dažas minūtes pēc zobārsta apmeklējuma pacients var vadīt automašīnu. Šīs gazes īpašību dēļ tā ārkārtīgi plaši tiek izmantota arī bērnu zobārstniecībā.

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu