Kā pareizi sagatavot CV? (12)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: logo

Kā pareizi sagatavot CV - ir bieži apskatīta tēma, it īpaši laikā, kad darba atrašana nebija vienkārša.Ar personāla atlasi nodarbojos jau vairāk kā 10 gadus, gan kā uzņēmuma personāla vadītāja, gan kā personāla atlases kompānijas projektu direktore. Esmu caurskatījusi daudz un dažādu CV.

Manuprāt, nav viens vienīgs standarts, kā to var sagatavot. Katrs mēs varam piešķirt savam CV individuālu stilu. Katra paša ziņā ir izlemt, kādu informāciju ievietot un kādu nē. Maniem zemāk minētajiem padomiem ir tikai rekomendējošs raksturs.

Mēs dzīvojam laikā, kad pastāvīgi pieaug katra cilvēka individuālā atbildība par savas karjeras attīstību. Mainīgajā darba pasaulē CV kalpo kā sava veida caurlaide, kas ļauj izmantot radušās iespējas, un līdz ar to kļuvis par vienu no svarīgākajiem mūsu karjeras dokumentiem.

Curriculum Vitae (latīņu val. - dzīves gājums) jeb CV ir termins, ko visbiežāk lieto Eiropā, bet ASV to parasti dēvē par rezumē.

CV jeb dzīves apraksta mērķis ir sniegt pārskatāmu priekšstatu par darba meklētāja dzīves gaitām, izglītību, darba pieredzi, bet svarīgākais ir spēt ieinteresēt potenciālo darba devēju vai personāla atlases speciālistu tā, lai Jūs uzaicinātu uz darba interviju.

Ko es gribētu ieteikt vispirms?

Nebaidieties no tā, ka Jūsu CV būs garāks par vienu A4 lapu! Jo tas ir garāks, jo bagātāka ir Jūsu darba pieredze. Tomēr nevajag arī pārspīlēt! Bez pamata informācijas - izglītības, darbavietas, ieņemamā amata, valodas zināšanām, datorprasmēm, noteikti vajag pieminēt galvenos darba pienākumus un Jūsu lielākos sasniegumus darbā.

Visbiežāk darba meklētāji domā tikai par sevi, jo viņu galvenais mērķis ir apmierināt savas vajadzības, atrast labi atalgotu darbu, kas ļautu pilnveidot sevi profesionāli. Lasot Jūsu CV, uzņēmuma vadītājam vai personāla speciālistam, jābūt skaidram, ko Jūs variet piedāvāt kompānijai.

CV ir pirmā informācija, ko iespējamais darba devējs saņem par darba meklētāju, tāpēc CV jābūt pārdomātam gan saturiski, gan vizuāli.

Būtu vēlams darba pieredzi atspoguļot, sākot ar tagadējo vai pēdējo darbavietu. Galvenais uzsvars jāliek uz sasniegumiem konkrētajā amatā. Informācija, kas nav vajadzīga vai var atstāt negatīvu iespaidu, nav pieminēšanas vērta.

CV jābūt skaidram, pietiekami apjomīgam, konsekventam un aktuālam. Neuzsveriet savu ģimenes stāvokli, tas ļaus iespējamam darba devējam Jūs diskriminēt.

Nenorādiet pārāk daudz virzienu, kuros jūs gribētu vai varētu strādāt, jo var rasties iespaids, ka kandidāts pats īsti nezin, ko vēlas darīt.

Rezumējot vēlreiz jāatgādina kādu informāciju būtu vēlams iekļaut CV:

  • personas dati;

  • kontaktinformācija;

  • mērķis, ar kuru tiek sūtīts CV konkrētai kompānijai;

  • izglītība;

  • darba pieredze (neaizmirstiet par galvenajiem darba pienākumiem)

  • lielākie darba sasniegumi;

  • darbs amatu savienošanas kārtībā, citi darbi;

  • papildus izglītība;

  • valodu zināšanas;

  • datorprasmes (miniet konkrētas datorprogrammas, ko pārvaldāt);

  • citas prasmes un iemaņas;

  • hobiji (īsi un konkrēti);

  • stiprās un vājās puses.

Ir maldīgs uzskats, ka labu CV var izveidot piecās minūtēs. Tā tas nav. Ir jābūt gatavam veltīt ilgāku laiku šī dokumenta sagatavošanai. Regulāri uzlabojiet un papildiniet to!

Kā būtu vieglāk un ātrāk sagatavot savu CV?

Varu ieteikt sagatavot savu CV kādā no karjeras portāliem, jo tur CV «skeletu» sastādījuši profesionāļi, un tas atvieglos CV izveidošanu, jo ir tikai jāaizpilda sagatavotās ailes par izglītību, darba pieredzi un citiem datiem.

www.labsdarbs.eu

Pirms CV nosūtīšanas ir jāpadomā, vai tas nesatur kādu no tālāk nosauktajiem mīnusiem:

  • saīsināti, neskaidri profesionālie sasniegumi;

  • darba pieredzes neatbilstība piedāvātajam amatam;

  • CV ir pārāk īss vai pārāk garš;

  • grūti lasāms teksts;

  • norādītā informācija nav nepieciešama amatam;

  • gramatiskās kļūdas;

  • svarīgākā informācija nav pamanāma;

  • nepārskatāms teksta izkārtojums.

Kad CV ir gatavs, tad lieciet to lietā!

Sūtiet to ne tikai darba devējam uz konkrētu vakanci, bet neaizmirstiet arī personāla atlases kompānijas, kuras uztur CV datu bāzes un kad darba devējs būs devis uzdevumu atrast labākos speciālistus uz konkrētu aktuālu vakanci, varbūt tieši Jūs saņemsiet uzaicinājumu piedalīties šī amata konkursā.

Ja arī šobrīd neesat aktīvs darba meklētājs, bet paredzat, ka Jums būtu interesanti saņemt uzaicinājumus izvērtēt labus darba piedāvājumus nākotnē, tad sūtiet savu CV «IG Konsultācijas» personāla atlases ekspertiem, kuri palīdz Latvijas uzņēmumiem piesaistīt un atlasīt labākos speciālistus.

«IG Konsultācijas» speciālizējas būvniecības, ražošanas un IT speciālistu piesaistē un atlasē, kā arī kompānijas mums uztic augstākā līmeņa vadītāju atlasi.

Laimīgs esot tas cilvēks, kurš ar prieku dodas uz darbu un ar prieku mājās.

Lai Jums izdodas to piepildīt!

Iluta Gaile

personāla atlases speciāliste

«IG Konsultācijas»

* Šis ir apmaksāts reklāmas raksts

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu