Cilvēktiesību uzraugi: Lopesa ar koncertiem diktatoriem nopelnījusi 10 miljonus dolāru (24)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Amerikāņu dziedātāja Dženifera Lopesa ar koncertiem diktatoriem un apšaubāmiem uzņēmējiem nopelnījusi vairāk nekā 10 miljonus ASV dolāru (5,35 miljonus latu), liecina cilvēktiesību organizācijas «Human Rights Watch» (HRW) veiktie aprēķini.

Lopesa nesen nonāca pārmetumu krustugunīs ar uzstāšanos cilvēktiesību pārkāpumos vainotā Turkmenistānas prezidenta Gurbanguli Berdimuhamedova dzimšanas dienas svinībās.

Pēc sašutumu vētras Lopesa izdeva atvainošanos, apgalvojot, ka neesot zinājusi par Turkmenistānas problēmām cilvēktiesību jomā. Ja viņa būtu bijusi informēta, tad nebūtu piekritusi uzstāties Turkmenistānā, ko «Human Rights Watch» atzinusi par «vienu no represīvākajām valstīm».

Tikmēr HRW atklājis, ka dažu pēdējo gadu laikā ar koncertiem diktatoriem un apšaubāmiem uzņēmējiem Krievijā un citās bijušajās Padomju Savienības republikās Lopesa nopelnījusi desmit miljonus ASV dolāru.

2011.gadā Lopesa saņēmusi vienu miljonu ASV dolāru par uzstāšanos korupcijā apsūdzētā uzbeku naftas magnāta Azama Aslanova kāzās, kurā viens no viesiem bija Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs.

Tajā pašā gadā Lopesa par dziedāšanu Azerbaidžānā dzīvojošā oligarha Telmana Ismailova pasākumā esot nopelnījusi 1,4 miljonus dolāru (750 000 latu).

2012.gada septembrī Lopesa par 2,5 miljoniem dolāru uzstājās Azerbaidžānā, bet 2012.gada oktobrī Lopesa savas koncertturnejas laikā uzstājās Baltkrievijā, atsakoties publiskot detaļas par koncerta organizatorisko pusi un saņemto honorāru.

2012.gada novembrī Lopesa ieradās Krievijā, kur viņai bija paredzēts uzstāties Krievijas ierēdņa Aleksandra Jolkina dzimšanas dienā. Jolkins par kukuļņemšanu tika aizturēts dienu pirms savas dzimšanas dienas. Nav zināms, vai Lopesa atmaksājusi saņemto divu miljonu dolāru honorāru.

HRW norāda, ka Lopesas biežās uzstāšanās apšaubāmos pasākumos liecina par vienkāršu «alkatību, nevis nezināšanu».

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu