Augustā NG latviešu valodā - par briesmu pilno, bet laimīgo dzīvi; viņpasauli un saldo indi! (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«National Geographic» latviešu valodā augusta numurs iedzīvina lauvu dzīves gaitu, maiju pielūgšanu rituālus, kas mijās starp šo Zemes daļu un viņpasauli, kā arī saldo jo saldo mīlestību – pret cukuru un citiem našķiem!

Stāstā «Serengeti Lauvas īsā un laimīgā dzīve» varēsiet vairāk uzzināt par Āfrikā mītošo lauvu ikdienas gaitām un dzīves ritējumu. Kā vēsta nosaukums, to dzīve patiesi ir laimīga, taču vienlaicīgi arī briesmu pilna, kas nereti noved pie pāragras nāves. Lauvām ir jāuzmanās ne tikai no cilvēkiem, bet arī vienam no otra. Šobrīd aplēses liecina, ka Āfrikā šo karalisko zvēru ir palicis vien aptuveni 35 000.

Tās aizsākums meklējams pirms 10 000 gadiem Jaungvinējā. Mīlestības. Pret cukuru. Ja toreiz cukurniedres uzturā tika lietotas, lai gūtu tik nepieciešamo enerģiju dienas ritējumam un smagajiem darbiem, tad tagad saldumi vairāk tiek izmantoti izklaidei. Bieži vien tas tiek darīts neapzināti, jo šobrīd garšas pastiprinātāji un krāsvielas diktē modi patērētāju garšas kārpiņām.

Lai arī laiki iet un mainās, vecas paražas tik vienkārši neizzūd. Arī mūsdienās Meksikas zemnieki uzticas seno maiju aizsāktajiem un izkoptajiem rituāliem lietus piesaistīšanā. To paveikt iespējams, nodibinot pozitīvu kontaktu un īpaša ģeogrāfiskā novietojuma vietās veicot ziedojuma rituālus par godu galvenajai atbildīgajai viņpasaules būtnei – lietus dievam Čakam.

Kā cilvēkam un lauvam sadzīvot savā starpā, cik patiesībā mūsu ķermenim «salds» ir cukurs un kāda ir senotņu loma maiju komunikācijā ar viņpasauli – par to un daudz ko citu apbrīnojamu vairāk «National Geographic» latviešu valodā augusta numurā!

Atver logu – ielaid pasauli!

Par biedrību «National Geographic»

www.facebook.com/natgeo

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu