Bērings-Breivīks pieteicies politoloģijas studijām (28)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Norvēģu ekstrēmists Anderss Bērings-Breivīks, kurš šobrīd izcieš 21 gada cietumsodu par 77 cilvēku noslepkavošanu, pieteicies politoloģijas studijām Oslo Universitātē.

«Tā ir tiesa, ka mēs esam saņēmuši viņa pieteikumu,» otrdien apstiprināja universitātes rektors Ūle Peters Otersens. «Mēs nezinām, vai viņa pieteikums tiks apstiprināts.»

Bērings-Breivīks gan nav ieguvis vidējo izglītību, jo tā vietā izvēlējās uzsākt uzņēmējdarbību, kas izrādījās neveiksmīga.

Tādēļ ekstrēmists var pretendēt uz tiesībām piedalīties tikai atsevišķos Oslo Universitātes Politoloģijas fakultātes piedāvātajos kursos, bet viņš nevar pretendēt uz zinātniskā grāda iegūšanu.

Kā skaidroja Oslo Universitātes rektors, «vispārīgi runājot, Norvēģijā pastāv sistēma, kas ieslodzītajiem sniedz iespēju studēt (..) saskaņā ar cietumu institūciju izstrādāto procedūru».

«Protams, gadījumos, kuros pastāv drošības problēmas, šiem ieslodzītajiem netiek nodrošināta piekļuve universitātes ēkām,» piebilda rektors.

Bēringa-Breivīka pieteikums studijām izraisījis mācībspēku neapmierinātību, un daļa pasniedzēju jau atteikušies kontaktēties ar bēdīgi slaveno ekstrēmistu, ziņo telekanāls «TV2 Nyhetskanalen».

2011.gada 22.jūlijā Bērings-Breivīks sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā, nogalinot astoņus cilvēkus, bet tad devās uz Ūteijas salu, kur Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnē nošāva 69 cilvēkus - pārsvarā pusaudžus, no kuriem jaunākā nule kā bija nosvinējusi 14.dzimšanas dienu.

Pagājušā gada 24.augustā Oslo tiesa atzina Bēringu-Breivīku par vainīgu 77 cilvēku slepkavībā, piespriežot viņam maksimāli iespējamo 21 gadu cietumā ar iespēju soda termiņu pagarināt, ja pēc tā izciešanas viņš tiks atzīts par joprojām bīstamu sabiedrībai.

Tiesas pieci tiesneši vienbalsīgi Bēringu-Breivīku atzina par pieskaitāmu, uz ko bija uzstājis arī viņš pats, lai gan prokuratūra lūdza atzīt viņu par psihiski slimu un nozīmēt piespiedu ārstēšanu slēgta tipa iestādē.

Sagaidāms, ka lielāko daļu cietumsoda Bērings-Breivīks izcietīs Ilas cietumā, kas atrodas netālu no Oslo.

Komentāri (28)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu